Annons

Spelaren: "Aldrig gjort något olagligt"

En tidigare herrallsvensk spelare åtalas för mutbrott.
Spelaren ska ha tagit emot 300 000 kronor kort efter en match sedan han avsiktligt dragit på sig varning.
Fotboll • Publicerad 2 december 2020
En tidigare herrallsvensk fotbollsspelare åtalas för mutbrott. Arkivbild.
En tidigare herrallsvensk fotbollsspelare åtalas för mutbrott. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Fyra personer åtalas för bland annat givande och tagande av muta i samband med två ärenden om matchfixning inom svensk fotboll, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Ett av fallen rör herrarnas allsvenska under 2019 där en spelare fick en varning under en match.

13 personer satsade pengar

Annons

"Strax efter matchen fick spelaren låna en större mängd pengar av personer som lagt vadhållningsspel på att han skulle få en varning i den matchen", säger kammaråklagare och förundersökningsledare Staffan Edlund vid Riksenheten mot korruption.

Spelaren, som numera tillhör en annan icke-allsvensk klubb, åtalas för tagande av muta och spelfusk och två personer för givande av muta och spelfusk. Samtliga nekar till brott.

Några dagar innan den aktuella matchen har spelaren undertecknat ett avtal om att få låna 300 000 kronor av en av de medåtalade männen, enligt förundersökningsprotokollet. Ytterligare en åtalad man närvarade när detta skedde.

Därefter har totalt 13 personer, som har koppling till varandra, satsat pengar på att spelaren ska ta ett gult kort. Majoriteten av spelen har skett på nystartade konton på olika bettingsajter och det ska ha skett på initiativ från de båda medåtalade männen. Totalt satsades runt 40 000 kronor och man drog in över 200 000 kronor.

"En slump"

Spelaren fick några dagar efter matchen 300 000 kronor insatt på sitt konto. Han har ingen förklaring till varför personer kopplade till männen som ordnade med lånet har satsat pengar på att han ska ta ett gult kort.

– För mig är det en slump, för jag.... jag är inte inblandad... jag har inte gjort det, säger han i ett närmare tre timmar långt polisförhör.

Det andra fallet handlar om en spelare på division 3-nivå. Vid sex tillfällen ska en spelare ha tagit emot mutor från en person som spelat på förlust för spelarens lag.

Även här gäller åtalet tagande och givande av muta och brottsmisstankarna kopplas till spelåret 2019. En av matcherna ska ha ingått i ett kombinationsspel med det gula kortet som den allsvenska spelaren ska ha tagit avsiktligt.

Maxstraff: två års fängelse

Två av de misstänkta satt häktade i början av 2020, men släpptes en tid senare.

– Det är första gången som vi har åtal av denna saken. Det har varit en prioriterad insats med bra samarbete med grova brott i Malmö. Det är första gången som vi har åtal av denna saken efter att spellagen kom till, så det blir intressant att se hur domstolen kommer värdera informationen som finns, säger Fredrik Gårdare, som leder polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet, till TV4 Fotbollskanalen.

Annons

Staffan Edlund vid Riksenheten mot korruption uttalar sig om straffskalan till Expressen :

– Det är svårt att säga innan en rättegång men det handlar om givande och tagande av muta, det handlar om spelfusk, och där är maxstraffet två års fängelse för de brotten. Exakt var man landar här kan jag inte säga något om.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons