Annons

Atalanta spelar för coronaoffren i Bergamo

När Atalantaspelarna kliver ut på planen i Lissabon för Champions League-kvartsfinalen mot PSG är det med bilder från den tuffa coronavåren hemma i Bergamo färskt i minnet.
Fotboll • Publicerad 11 augusti 2020
Atalantas Remo Freuler, höger, efter att han gjort mål mot Valencia under åttondelsfinalen i Champions League. Arkivbild.
Atalantas Remo Freuler, höger, efter att han gjort mål mot Valencia under åttondelsfinalen i Champions League. Arkivbild.Foto: Luca Bruno/AP/TT

Efter att både Juventus och Napoli fått respass ur Champions League förra veckan står nu hoppet bland Serie A-lag till Atalanta, laget från Bergamo i norra Italien – en av de värst drabbade regionerna av coronaviruset under våren.

Och minnena av överfulla sjukhus i staden med runt 120 000 invånare, tillfälliga bårhus eftersom de befintliga inte räckte till och konvojer av lastbilar som fraktade döda finns kvar hos spelarna i Atalanta.

Annons

– Vi kommer att spela med Bergamo, och för Bergamo, och det kommer att ge oss extra styrka, säger mittfältaren Remo Freuler till tidningen Eco di Bergamo enligt Reuters.

– Den här regionen har lidit mycket, det vet vi i laget mycket väl och det ger oss extra motivation när vi kliver ut på planen. Så var det i Serie A och så kommer det att vara i Lissabon.

Skilda världar

Atalanta ställs mot Paris Saint-Germain under onsdagen när kvartsfinalerna drar i gång, som enkelmöten och i Lissabon på grund av coronapandemin.

Det är två lag med helt olika ekonomiska kostymer som ställs mot varandra. Enligt webbplatsen Transfermarkt låg hela Atalantas transferutgifter inför säsongen 2019-20 på 57 miljoner euro, motsvarande 585 miljoner kronor, samtidigt som PSG har kunnat värva storspelare som Neymar för hisnande 220 miljoner euro, motsvarande drygt 2 miljarder kronor, inför säsongen 2017–2018.

Imponerat i Champions League

Atalanta har åkt ner i den italienska andradivisionen vid tre tillfällen sedan 2000, men efter att Gian Piero Gasperini tog över som tränare 2016 har det sett allt bättre ut och de senaste två säsongerna har laget slutat trea i tabellen.

Det var en sensation när Atalanta för första gången i klubbens historia kvalificerade sig för Champions League och väl där har laget långt ifrån gjort bort sig och bland annat slagit ut Sjachtar Donetsk i gruppen och därefter Valencia i åttondelsfinalen.

Det återstår att se hur länge den resan fortsätter.

Fakta: Så avgörs Champions League-slutspelet

Av säkerhets- och tidsskäl i coronapandemin har Europeiska fotbollsförbundet Uefa tagit beslutet att förlägga resten av herrarnas Champions League-slutspel till Portugals huvudstad Lissabon och arenorna Estádio da Luz och Estádio José Alvalade.

Från och med kvartsfinalerna, som inleds redan nu på onsdag, spelas alla matcher som enkelmöten till skillnad mot normala dubbelmöten. Samtliga återstående matcher spelas utan publik.

Kvartsfinaler:

Atalanta–Paris Saint-Germain (onsdag, klockan 21.00)

RB Leipzig–Atlético Madrid (torsdag, 21.00)

Barcelona–Bayern München (fredag, 21.00)

Manchester City–Lyon (lördag, 21.00)

Semifinaler:

RB Leipzig/Atlético Madrid–Atalanta/Paris Saint-Germain (tisdag 18 augusti)

Manchester City/Lyon–Barcelona/Bayern München (onsdag 19 augusti)

Finalen spelas på Estádio da Luz, söndag 23 augusti.

Senaste årens vinnare: 2019: Liverpool, 2018: Real Madrid, 2017: Real Madrid, 2016: Real Madrid, 2015: Barcelona.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons