Återfunnen glädje nytt hopp för Anna Lindberg

Sport • Publicerad 25 augusti 2004

Hon dök upp som 14-åring i Atlanta 1996, med siktet inställt på Sydney 2000. Nu är det redan Aten 2004 – och Anna Lindberg letar fortfarande efter vägen till en OS-medalj i simhopp.

– Jag har inga förväntningar alls, det kan jag säga helt ärligt. Jag är jätteglad att vi överhuvudtaget är här. Jag vill bara att Anna efteråt ska säga: jag har satsat allt, säger Ulrika Knape-Lindberg om sin dotter och adept inför tävlandet på tremeterssvikten i Aten.

Egentligen skulle annars Anna Lindberg ha varit redo för en plats på prispallen nu, efter åttondeplatsen i OS-debuten i Atlanta och femteplatsen i Sydney.

Men i den beräkningen ingick inte två fotoperationer 2000 och 2001 och cykelolyckan i maj 2002 då hon vred knäskålen ur led, och höll på att tvingas sluta.

Eller det senaste bakslaget i vintras då hon fick problem med en sena under knäskålen.

Men allt är inte så eländigt som det kanske låter.

Anna Lindberg blev fyra på EM i maj och på NM i juli var hon endast fyra poäng från att sättanytt personligt rekord.

Och viktigast av allt var det hon återfann på SM, helgen innan.

– Jag fick tillbaka glädjen i att hoppa. Det känns annorlunda nu. Har jag roligt så är jag bättre, konstaterar hon.

EM i våras vanns precis som vanligt av ryskan Julia Pachalina.

I OS tillkommer kinesiskorna Guo Jingjing och Wu Minxia, som dominerat i VM sedan dubbla OS-ettan Fu Mingxia lade av.

– Kinesiskorna och Pachalina är snäppet värre än alla andra. Sedan är det många på samma nivå. Allt kan hända. Grekerna i synchro (parhoppningen) fick typ bara plats i OS för att det går i Grekland – och så tog de guld, säger Lindberg, som ändå inte uttrycker mer målsättning än att gå vidare till semifinal, "sedan får vi se". (TT)

Wiktor Nummelin

SIMHOPP MADRID
SIMHOPP
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.