Annons

”Att ni inte visste – vi hoppas det är naivitet men det låter som skitsnack”

Det är svårt att minnas allt i kronologisk ordning, men vi ska göra vårt bästa. Vi som ligger bakom denna debattartikel har alla varit handbollsspelare i olika klubbar i Skåne eller gått på skolor där han var lärare. Vi reagerade tidigt på att denna tränare var problematisk. Och vi var inte tysta om det.
Handboll • Publicerad 19 juni 2024 • Uppdaterad onsdag 16:09
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi tänkte att de vuxna som är ansvariga tar hand om det här. Men vad gjorde ni?”.
”Vi tänkte att de vuxna som är ansvariga tar hand om det här. Men vad gjorde ni?”.Foto: Bildbyrån

Vi börjar från början. Det kommer en ny handbollstränare som är strax över 20 år och han börjar dejta en spelare i laget. Hon är 14 år. Är inte detta konstigt? Vi pratade om det här i laget men vi var själva barn. De vuxna: var befann de sig?

Vuxna har nu vittnat mot gärningsmannen gällande sexuellt utnyttjande av barn. Tack! Nu kan den 14-åriga flickan, barnet, få någon form av upprättelse. Men var fanns ni från början? Var fanns ni senare under 2010-talet?

Annons

Vi rullar fram: flera av oss får reda på att den här tränaren ber om sexuellt innehåll av sina spelare på Snapchat. Han frågar bland annat om deras favoritposition i sängen och säger att de inte ska få spela om de inte svarar. Vi flaggar till vuxna i vår omgivning, föräldrar, tränare i klubbar och på skolan. ”Vi visste ingenting.”

Vi tänkte att de vuxna som är ansvariga tar hand om det här. Men vad gjorde ni? Vi har i efterhand fått vetskap om att man frågade mannen om det vi sagt stämde, han sa nej. Jättebra – då var det utrett tyckte man. ”Vi visste ingenting.”

Var det någon som följde upp med oss som slog larm? Nej. Vi var inte utsatta av den här mannen själva men vi flaggade om vad som pågick. Vi var barn eller nyss fyllda 18 år. De vuxna, de ansvariga, borde pratat med oss. Styrelsen, tränarna, skolan, ni borde pratat med samtliga kvinnliga spelare och elever. Visat att det fanns stöd att få, att det var okej att berätta, men nej, man gick på hans ord. Det var inte sant ryktena som gick. ”Vi visste ingenting.”

Några år senare börjar det gå rykten att sexuellt video-, och bildmaterial visas upp för herrspelare i klubben. Flera av oss hade då lämnat handbollslivet i Skåne men ryktena nådde oss ändå. Men de vuxna, de ansvariga för spelare och elever, ”visste ingenting”.

En medarbetare i IFK ville inte arbeta med gärningsmannen. Styrelsen ”visste ingenting.”

Vi har respekt för att det är svårt att agera utan tydliga bevis och utan att de som blivit utsatta berättar. Men att påstå att ni ”inte visste”. Vi hoppas innerligt att det handlar om naivitet även om det rent ut sagt låter som skitsnack.

Vi är för evigt tacksamma och stolta över er tjejer som vågade kliva fram, det mod och den styrka som krävts av er – vi beundrar er.

Vi vill vara mycket tydliga med att det är ingen annan än den här gärningsmannen som bär ansvar för det han har gjort. Någon skuld kan inte läggas på andra, men vuxna i positioner med ansvar måste tänka till. Ni måste vakna. Det här kommer hända igen och barnen behöver er. Inte 15 år senare i en tingsrättssal som vittnen. De behöver er när det händer. Vi kan läsa i den publicerade artikeln att IFK uppdaterat sin policy gällande sexuella övergrepp och trakasserier – tack.

Avslutningsvis vill vi säga att vi hoppas att ni aldrig faller för denna naivitet igen och att ni börjar se att inga idrottsprestationer i världen är värt mer än ett liv. För det är den hårda sanningen. Det som fick pågå så länge när ni ”inte visste”, det har påverkat så många barn och unga kvinnors liv på ett sätt som ni aldrig kommer kunna förstå.

Dessa modiga utsatta kvinnor visste. Vi barn som var där, vi visste. Och vi vill hävda att ni vuxna – ni visste också.

Annons

Unga handbollsspelare som såg vad som hände

Annons
Annons
Annons
Annons