Annons

Äventyret slut för ”Svennis”

FOTBOLL SHIZUOKA. England gjorde det första målet. England fick spela sista halvtimmen med en man mer. Men Brasilien hade Ronaldinho. Som gjorde VM:s fräckaste mål innan han åkte ut efter VM:s märkligaste utvisning. Men Brasilien höll undan och vann midsommaraftonens VM-kvartsfinal med 2–1 (1–1).
Sport • Publicerad 24 juni 2002

Sven-Göran Erikssons fantastiska VM-färd med det engelska landslaget tog slut på Ecopa Stadium på fredagen. England har aldrig slagit Brasilien i VM och det gick inte heller på det fjärde försöket.

Trots att möjligheterna fanns. Brasilien vände Englands målöverläge, men England fick tid att komma tillbaka då Ronaldinho visades ut.

Annons

–Vi borde ha varit bättre när vi hade elva man mot tio. Jag hoppades att vi skulle skapa mer, sade Sven-Göran Eriksson efter den tunga förlusten i sitt tränarlivs tyngsta match.

–Vi hade chansen, men tog den inte. Ändå började det så bra ur engelsk synvinkel. Michael Owen tackade och tog emot när mittbacken Lucio missade nedtagningen av Emile Heskeys långa framlägg. Blixtsnabbt snodde han åt sig bollen och helt fri lade han en behärskad bredsida över Marcos i det brasilianska målet.

Brasiliens båda mål kom i psykologiskt rätt lägen. På övertid i första halvlek fick Ronaldinho bollen i mittcirkeln, stack direkt mot det engelska målet, fintade bort flera motståndare och lättade bollen till Rivaldo, som siktade och lade bollen i bortre gaveln, utom räckhåll för David Seaman.

Arsenals 38-årige målvakt skulle släppa in ett mål till. Det kanske värsta ögonblicket i hans långa karriär.

För han reagerade alldeles för sent när Ronaldinho i början av andra halvlek satsade på mål i stället för inlägg med sin frispark från 30 meter. Ronaldinhos fräckis seglade över hans fingrar och precis under ribban.

–Nu vill jag bara säga till fansen att jag är ledsen, var den enda kommentaren en tårögd David Seaman gjorde.

–Ingen kan döma David, sade hans namne Beckham, som själv fick skulden för Englands uttåg ur VM 1998 sedan han fått rött kort i mötet med Argentina.

–Han har hållit oss kvar i turneringen och Ronaldinhos frispark var menat som ett inlägg, inte mot mål, hävdade Beckham.

Strax efteråt Ronaldinhos dråpslag kom dock den gyllene chansen för England. Den mexikanske domaren Felipe Ramos Rizos utvisning av Ronaldinho efter närkampen med Davis Mills i 57:e minuten möttes med förvåning från alla håll. Men England lyckades aldrig dra någon större fördel av det numerära övertaget.

–Vi spelade bra i första halvlek till övertiden. Men vi utnyttjade inte övertaget särskilt bra, sade Sven-Göran Eriksson.

Annons

–Vi verkade trötta och tappade vår skärpa. Vi slog inlägg i stället för att ha tålamod. Vi fick jaga och jaga och när Brasilien hade bollen behöll de den skickligt. Sven-Göran Eriksson kan dock se fram mot EM 2004 och VM 2006 med tillförsikt. Hans stora uppgift när han gjorde sitt spektakulära intåg som Englands förste utländske förbundskapten var att göra England till ett starkt VM-lag 2006. Han lyckades med konststycket att ta England till VM redan 2002. Och nå kvartsfinal.

–Tyvärr måste vi lämna turneringen nu, men vi kan göra det med huvudena högt. Vi vann en mycket svår grupp, vi slog Danmark och vi spelade bra i första halvlek mot Brasilien. Vi var nära, men inte tillräckligt nära. Om fyra år kommer vi att ha i stort sett samma trupp och förhoppningsvis är vi bättre då.q

Av Peter Wikström, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons