Annons

Avsågade Zlatan-näsan auktioneras ut

En avgjutning av den avsågade näsan på Zlatan Ibrahimovic-statyn i Malmö auktioneras ut.
Enligt hade budgivningen kommit upp i ungefär 5 000 kronor på bara några timmar.
Fotboll • Publicerad 24 maj 2022
Näsan sågades av på statyn av Zlatan Ibrahimovic. Arkivbild.
Näsan sågades av på statyn av Zlatan Ibrahimovic. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Bakom försäljningen står anonyma Malmö FF-supportrar.

"Genom att auktionera ut näsorna kan vi förhoppningsvis väcka ett intresse för föreningsdemokratin och avsky mot den kommersialisering som tar över vår idrott", skriver de till tidningen.

Annons

Skulptören Peter Linde, som skapat statyn, är upprörd över försäljningen.

– Säljarna beskriver att fotbollen gör affärer av en sport. De gör själva affärer av ett brott, säger Linde till Sydsvenskan.

– Det är otroligt att man först gör ett brott och sedan gör affärer på brottet. Jag tycker inte att de här supportrarna är ett skvatt bättre än den kommersialiserade fotbollsbranschen. De beter sig likadant även om de ger sken av att agera för något positivt, säger Linde.

Statyn, som avtäcktes 2019, har vandaliserats ett flertal gånger sedan Ibrahimovic blivit delägare i MFF-konkurrenten Hammarby. Till slut sågades även näsan av och det är den som använts för att göra de tre avgjutningar som säljs nu, det är Linde säker på.

– Den ena näsvingen går längre ner. Det gör den även på näsan jag gjorde, för det gjorde Zlatan Ibrahimovics näsvinge när han stod modell här, säger han.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons