Babulfath och Lidberg vidare i EM

Mohammad Babulfath, 74-kilosbrottaren från Spårvägen är klar för kvartsfinal i brottnings-EM.
Sport • Publicerad 24 maj 2003

Klubbkompisen Martin Lidberg, 96 kilo, är nästan klar.

Lidberg slog rumänen Petru Sudureac med 3–0 efter sex sekunders extratid. Det var krysstagskoppling och rumänen hann aldrig fatta att blixten slagit ner förrän han låg där.

Dessförinnan hade Martin fått 2–0 på en parad när Sudureac höll på att hissa upp honom från parterr.

–Jag såg massor av öppningar på honom i slutet av matchen, men jag försökte inte. Jag ville inte chansa, jag ledde ju, sade Martin efteråt.

Han har greken Konstantinos Thanos kvar, OS-fyran. Brottningsmatematiken i gruppen har dock slagit så väl ut att Martin går vidare, om han bara tar poäng på greken. Förlust på teknisk överlägsenhet, 0–10, vore katastrof. En garanterad sorti för Martin.

–Jag har aldrig förlorat på teknisk överlägsenhet för, säger han. Mohammad Babulfath, 74 kilo, har inga om eller men alls i sina funderingar om kvartsfinalen. Han är klar, 100 procent säker.

–Däremot vet jag inte vem jag ska möta, det blir klart lördag förmiddag, säger han.

Babulfath, ofta utpekad som näste internationelle stjärna i svensk brottning, började fredagen med att dunka en spanjor i mattan så att Pionjärhallen i Belgrad skakade.

Babulfath var vass, trots den tidiga timman.

–Förr hade jag svårt att äta frukost innan jag skulle tävla, men efter VM i Moskva har jag lärt mig.

Nu brottas han inte på fastande mage och det har gett ny aptit på segrar, tydligen.

Babulfaths kvartsfinalplats blev säker när han slog bulgaren Tano Prochenski på poäng 3–0 efter krysstagskoppling och extratid.

–Vi tränade ihop i Bulgarien i tre veckor tidigare i år, så vi kan varandra rät bra, säger Babulfath. Han och bulgaren körde musten ur varandra tills det blev krysstagskoppling. Svensken fick perfekt grepp, bulgaren försökte visa att han inte fick loss ena armen för koppling.

–Konstigt. Det var nog mest som han bluffade, tror jag, säger Babulfath.

Och inte hjälpte det heller. Svensken tog de poäng han behövde.

Bland övriga svenskar kan nämnas att Kim Holk, 55 kg, vann sin första match och att Eddy Bengtsson 120 kg, förlorade sin.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.