Backlund matchhjälte när Tre Kronor vann

En ny svensk målvaktsstjärna tändes i VM. Johan Backlund, 25, gjorde en jättematch och tog samtliga 38 skott när Tre Kronor vann över Finland med 1– 0.
Sport • Publicerad 7 maj 2007

I fjol hette guldmålvakten i VM Johan Holmqvist. Bland andra guldmålvakter i den svenska ishockeyhistorien finns namn som Tommy Salo, Henrik Lundqvist och Lennart "Klimpen" Häggroth.Backlund är ingen guldmålvakt ännu. Men söndagskvällens heroiska insats mot Finland visar att han kan bli det. Trots allt snack om oerfarna målvakter i landslaget.

Seg i förväg

Trots att han hade så mycket att göra kände han sig pigg efteråt. Då var det värre före.

– Jag kände mig trött och seg inför matchen, sade han.

Av det märktes ingenting. Han fick göra räddningar på en gång då Sverige började matchen svagt och gav finländarna lägen. Men ett tecken som Backlund tolkade som positivt var när Tuomo Ruutu prickade ribban efter 2.49.

– Då kände jag att pucken studsade min väg, det är skönt att få en sån start. Dessutom växte han säkert när han fick se motståndarmålvakten Kari Lehtonen släppa in Johan Åkermans backskott efter 15.53 av den första perioden. Skottet från Åkerman var på väg både utanför och över, men Lehtonen stack ändå fram plockhandsken med resultatet att pucken studsade in i eget mål.

– Jag vände mig om och var beredd på att jobba hemåt, sade Johan Åkerman.

– Men så hörde jag jublet och förstod att det blivit mål.

Förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson var nöjd med Tre Kronors defensiva spel.

– Vi hade pratat om det att vi skulle bli tajtare i defensiven. Och så gjorde förstås Backlund en riktigt bra match. Han gjorde precis vad jag förväntade mig, sade Bengt-Åke Gustafsson. (TT)

Göran Sundberg

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.