Bäckman klar för Malmö IF

ISHOCKEY Det har varit känt länge men inte bekräftat. Per Bäckman tar över i Malmö IF och har skrivit kontrakt på två år med Percy Nilssons skapelse. Vid sin sida får Bäckman bäste kompisen Gunnar Johansson, som lämnar Färjestad.
Sport • Publicerad 11 april 2001

Bäckman fick anbudet precis innan SM-slutspelet började.

–Efter fyra år i Modo var det dags att gå vidare. Jag har jobbat mest i Mellansverige, sedan Norrland och nu blir det södern. Det finns något mystiskt med Norrland och samma sak gäller Skåne. Och man vill inte dö nyfiken, säger Bäckman. Malmös nye tränare har redan börjat jobbet i det tysta. Han har talat med Tomas Sandström som blir kvar i MIF.

–Han hade lite problem ett tag, men han är född i Fagersta och jag hade svårt att tänka mig att en brukspojke ville avsluta karriären på det viset.

Dessutom återvänder backen Peter Andersson till Malmö efter åren i Tyskland och senast schweiziska Lugano. Däremot försvinner Kim Staal till Modo.

Malmö jagar nu två forwards och en till back för att komplettera truppen.

Nu återförenas Bäckman och Gunnar Johansson.

–Det känns tryggt att börja ett nytt jobb med en kille som man känner utan och innan. Han är en trogen värmlänning, men var det någon landsända han kunde flytta till så var det Skåne, säger Per Bäckman. De två har kamperat ihop bland puckar, skridskor, klubbor i Färjestad, både som spelare och tränare.

Med Bäckman i huvudrollen.

–Nja, de brukar säga att Gunnar är andretränare när vi jobbar ihop, men han kan säga vad han vill till mig, och komma med förslag men det är jag som tar besluten. Han har många uppgifter, till exempel att gå och trösta spelarna när jag skällt på dem, sade Bäckman med glimten i ögat på presskonferensen i Malmö på tisdagen.

Den färgstarke ishockeytränaren är het i båset.

–Ibland är jag det, jag vill vinna till varje pris. För övrigt är jag ganska normal.

Han är inte mycket för delat ledarskap.

–Det är viktigt att grabbarna vet vem som tar besluten.

Av Bo Harmby, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.