Annons

Bana 13 – en turbana för Thomas Johansson

TENNIS Osams med domaren och tillfälligt ur form. Ändå tog sig Thomas Johansson vidare i US Open-tennisen via 4–6, 6–2, 6–3, 6–3 mot Andrea Gaudenzi. Flushing Meadows bana 13 har blivit en lyckoarena för svensken.
Sport • Publicerad 31 augusti 2001

–Jag är inte vidskeplig så det är kanon att spela där, säger 26-åringen.

Linköpingskillen har nått tredje omgången efter att två matcher i rad besegrat sydeuropéer på sidobana nummer 13.

Annons

–Jag trivs bra där, säger svenskhoppet som är en av få ljuspunkter i det kompakta svenska tennismörkret

– annars är ju fem av sju singelsvenskar redan utslagna.

Första omgången var busenkel för Johansson som bara tappade bara fem game mot sorgligt usle spanjoren German Puentes. Torsdagens match mot italienaren Gaudenzi var betydligt svårare. I första set verkade det nästan som om Johansson var ovan att någon returnerade hans slag. Båstadsegraren Gaudenzi tog därför första set med 6–4.

–Jag var faktiskt lite orolig. Jag rörde mig inte bra på banan.

I andra set kom svensken i gång. Han bröt italienarens serve direkt och vann setet lätt med 6–2.

–Även om jag inte spelade speciellt bra så kämpade jag hela matchen och dessutom så servade jag bra.

Det räckte för att svensken även skulle ta tredje set med 6–3. I fjärde set var Johanssons svåraste motståndare den darrige franske huvuddomaren Cedric Mourier. Precis som i Jonas Björkmans match i första omgången ändrade han linjedomarnas första – och i allmänhet korrekta – beslut.

–Han är en sådan där typ som själv vill synas och inte hjälpa spelarna, säger svenske DC-kaptenen Calle Hageskog och ruskar lätt på huvudet.

Johansson gjorde mer än att bara ruska på huvudet – han skrek och svor. Som mest efter att Mourier bestulit Johansson på ett break i början av fjärde set.

Men det var välplanerade otrevligheter – alla yttrade på svenska.

Annons

–Domarna kan några svenska svordomar. Men det är bättre att skrika helvete än fan. Fan kan låta som ”fuck” och då blir det böter, säger den språkkunnige svensken.

I tredje omgången, som spelas på lördag, ställs Johansson mot chilenaren Marcelo Rios. Rios slog på torsdagen ut den 22-seedade rumänen Andrei Pavel i tre raka set.

–Jag har aldrig slagit Rios som senior. Men när jag var 11 år slog jag honom faktiskt med 6–0, 6–0.

–Rios är en av de spelare som jag tycker är mest underhållande, han kan göra saker med en boll som ingen annan kan. Men han är en humörspelare och det gäller att få honom på dåligt humör.

Jonas Björkman, den ende andre kvarvarande singelsvensken, spelade sin andraomgångsmatch mot britten Greg Rusedski natten mot fredag.n

Av Lars Markusson, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons