Annons

Bara VM-guld som räknas för Kajsa

ORIENTERING Kajsa Nilsson, FK Göingarna, har gått fram som en ångvält i skogarna under våren. Därför är det bara en sak som räknas när junior-VM i Ungern drar igång den 11 juli. – Jag vill höra den svenska nationalsången, det är det enda som räknas, säger Kajsa utan att tveka.
Sport • Publicerad 25 juni 2001

Kajsa Nilsson har gjort en oerhört stark vårsäsong och frågan är om hon någonsin varit bättre.

Kajsa har i vår tagit ledningen i riksomfattande Silva Junior Cup, sprungit elitserien för seniorer och visat framfötterna i ett antal tävlingar.

Annons

– Det har känts mycket bra under hela våren och nu får vi bara hoppas att jag kan toppa formen ytterligare till JVM-tävlingarna. Det är det absolut största målet och har så varit sedan förra årets JVM, förklarar Kajsa (se bilden). Kajsa gjorde ifjol sitt första JVM.

Hon blev uttagen av förbundskapten Marita Skogum men lagom till tävlingarna blev Kajsa sjuk och kunde inte göra sig själv rättvisa.

– Det kändes verkligen deppigt då, jag hade en oerhört hög målsättning och då precis som nu satsade jag på att knipa ett guld. Därför kändes det mycket tungt att bli sjuk precis till VM, säger Kajsa och tänker tillbaka på fjolårets JVM.

I helgen tävlade Kajsa i JVM-testet i Falköping och resultaten var fullt godkända. Hon blev fyra i midsommardagens kortdistans och tvåa i gårdagens klassiska distans (långa distansen).

– Det är jag klart nöjd med, men det har varit två mycket tunga tävlingar. Jag känner att jag har orienteringen i ryggmärgen. Det är ju inte nu jag ska vara som bäst, säger Kajsa målmedvetet.

– Efter det att jag misslyckades i JVM ifjol har målet hela tiden varit detta års JVM. Nu hoppas jag bara att jag får visa min kapacitet, jag vet nämligen att jag har kapacitet att ta ett VM-guld. Kajsa Nilsson är en av sex damer i den svenska VM-truppen och alla kommer nu att ladda på sitt eget speciella sätt.

För Kajsas del innebär det att hon under kommande vecka laddar upp med att vara instruktör vid ett riksläger i Idre för ungdomar och juniorer.

– Sen blir det hårdkörning i en vecka och sen tar jag det lugnt dagarna innan VM startar.Ifjol tog jag det lugnt hela tiden under veckorna före VM men för att toppa formen rejält tror jag att man måste köra hårt under en period för att sen återhämta sig innan det hela börjar, motiverar Kajsa sin planering.

nBara guld som räknas sa du, vilken distans har du störst chans i att knipa en guldmedalj?

– Svårt att säga men jag tror att jag har lite större chans i kortdistansen, där är det snabb och svår orientering vilket passar mig bra. Den klassiska distansen är tuffare att vinna, men också roligare med tanke på det. Är man i absolut toppslag spelar inte distansen någon större roll, då kan man vinna vilken som helst, tror Kajsa.

Annons

Sjuk och förgrymmad ifjol!

Får Kajsa Nilsson höra nationalsången i år?

Av Marcus Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons