Beckham blir kapten

FOTBOLL BIRMINGHAM. Det låter inte som en stor sak. Det där om vem som ska ha bindeln runt armen. Men glöm det. Vid sidan av den grasserande mul- och klövsjukan var Sven-Göran Erikssons val av David Beckham som lagkapten det stora samtalsämnet i England på tisdagen.
Sport • Publicerad 28 februari 2001

Sutton Suite, tisdag eftermiddag på hotellet The Belfry i North Warwickshires platta landsbygd:

Ett hundratal reportrar och fotografer från England, Spanien, Italien, Frankrike och Sverige följer Mr Erikssons väg från trädgårdsingången till podiet längst in i konferensrummet.

Han hinner nära nog inte sätta sig och rätta till mikrofonen förrän den kommer.

Frågan, som ett pistolskott:

”Vem blir lagkapten?”

–Samma kapten som mot Italien senast, David Beckham. Jag ser ingen anledning att ändra på det och jag hoppas att det är början på en lång väg, svarar ”Svennis” lugnt. Som flitig tidningsläsare har han inte undgått att notera att varje tidning, varje nyhetsinslag i TV och radio de senaste dagarna ägnat frågan det största och allvarligaste intresse.

Vem som får uppdraget att leda det engelska fotbollslandslaget har alltid varit stort. Det blir ännu större när mannen i fokus är en 25-åring som sällan lämnar någon oberörd. För frågan som ställts är:

Kan en sån kille bära ansvaret att vara kapten i det engelska fotbollslandslaget?

Ingen ifrågasätter Beckhams talang, inte heller hans hårda arbete, hans attityd till det yrke som gjort honom till en av fotbollens verkliga superstjärnor.

Men är han en ledare, ett föredöme?

Förre förbundskaptenen Bobby Robson har uttryckt sin tvekan, fler med honom.

Sven-Göran Eriksson ser inga hinder.

–Det är en stor ära att vara kapten för England och jag kunde se att han blev glad när jag gav honom beskedet. Jag funderade aldrig på att byta lagkapten. Mest av allt är David en duktig fotbollsspelare. Han är fortfarande ung och kan bli ännu bättre. Jag tror också att han kan bli en bra ledare.

Av Henrik Skiöld, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.