Beckhambeskedet – bara ett utspel i nervkriget?

FOTBOLL MIYASAKI. David Beckham kan spela på söndag. Men gör han det? Gårdagens stora VM-nyhet kan också vara det senaste utspelet i nervkriget mellan ”Svennis” och ”Lars-Tommy”.
Sport • Publicerad 29 maj 2002
Englands storstjärna David Beckham spelar från start mot Sverige på söndag.
Englands storstjärna David Beckham spelar från start mot Sverige på söndag.Foto: Tillbaka.

Sex veckor efter brottet i ett mellanfotsben i Manchester Uniteds kvartsfinal i Champions League mot spanska Deportivo La Coruna lämnar David Beckham klartecken.

Men vad avlossade egentligen Sven-Göran Eriksson under den engelska presskonferensen på tisdagseftermiddagen, japansk tid? En rökgranat för att lägga en dimridå?

Eller en splitterbomb?

Beckhams tummen upp kan vara den senaste skenmanövern i psykkriget inför det avgörande slaget i Saitama.

Eller så är det som ”Svennis” verkligen påpekar – att han vill se sin lagkapten redan i VM-premiären trots att högermittfältaren inte spelat en match sedan den 10 april.

Effekten blir hursomhelst densamma i den svenska basen i Miyazaki, åtminstone fram till en timma före avspark. Först då kommer den engelska startelvan i Lars Lagerbäcks och Tommy Söderbergs händer.

För fram till dess måste svenskarna i blågul tjänst utgå från att deras landsman i hennes majestäts landslag gör som han säger – och planera laguttagning och taktiska dispositioner därefter.

En fråga drevs säkert till sin spets när Lars och Tommy fick nyheten på eftermiddagen:

Valet av vänsterförsvar.

Teddy Lucic – som var blek mot Japan men som trots allt har den största rutinen och åtnjuter störst förtroende?

Erik Edman – som slog igenom på Old Trafford i höstas och klarade Beckham bra den tid världsstjärnan deltog i 1–1-matchen?

Vilken den svenska reaktionen var på det sensationella beskedet från Svennis bas på Awaji-ön nära Kobe vet ingen utanför de pampiga glasdörrarna till Aoshima Palm Beach Hotel.

Landslaget slog igen butiken på tisdagen.

En armé av japaner med snäckor i öronen och walkietalkies i händerna vaktade som vanligt och på helspänn sina VIP-gäster. Men det är en kvalificerad gissning att Beckham snarare än fiskehistorier och skeva bunkerslag under friluftsdagen var ämnet som avhandlades på hotellrummen.

Magnus Hedman sade så sent som på måndagen om chansen/risken att Beckham spelar:

–Jag skulle bli förvånad. Då måste han vara i full gång på tisdag, minimum onsdag. Fast å andra sidan har jag sett spelare som varit borta i två månader, tränat ett pass och sedan spelat.

Fredrik Ljungberg borde bli glad. Som så många andra var han inställd på att Beckham inte skulle vinna kampen mot klockslaget 18.30 på söndag kväll (11.30 svensk tid).

För han sade om Beckham och Zinedine Zidane:

–Det är synd att de bästa i världen inte kan vara med. Beckham har de känsligaste inläggen i världen. Det är synd om han inte kan spela.

Ljungberg kan få gå en match i matchen mot Beckham. De stöter ihop på samma kant om förbundskaptenerna håller fast vid ”Ljungan” som vänsterbreddare med rätt att röra sig över stora ytor. Fredrik är den som bäst känner till några av söndagens motståndare. Förmodligen matchar Svennis tre av hans klubbkompisar i Arsenal i Saitama; målvakten David Seaman, mittbacken Sol Campbell och vänsterbacken Ashley Cole.

Det här är hans omdöme om dem:

Av Henrik Skiöld, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.