Annons

"Behöver ha spets för att vinna SM-guld"

Nye förbundskaptenen Ulf Lundberg får ett visst stöd från vårens finallag i sin vilja att minska antalet importer i SDHL.
Men det får inte ske till priset av kvalitén.
Ishockey • Publicerad 4 juni 2020
Luleå firar SM-guldet 2019. Arkivbild.
Luleå firar SM-guldet 2019. Arkivbild.Foto: Robert Nyholm/TT

Damkronorna är på en historiskt låg nivå efter degraderingen från A-VM 2019 och nye förbundskaptenen Ulf Lundberg förklarade i en TT-intervju tidigare i veckan att antalet importer måste minskas radikalt för att ge utrymme för svenska spelare.

Förra säsongen fanns 101 importer i de tio SDHL-lagen – att jämföra med 83 i herrarnas SHL som dessutom innehåller 14 lag.

Annons

Importerna dominerar också stort. HV:s Hanna Olsson (åtta) var enda svenskan bland de 13 bästa i poängligan och vid SDHL Awards förra veckan togs fem av sex individuella spelarutmärkelser av utländska spelare – undantaget årets junior som gick till Maja Nylén Persson, Brynäs.

Vårens finallag HV71 och Luleå – med tio respektive tolv utlänningar i sina lag förra säsongen – köper Ulf Lundbergs krav till viss del.

"Tar lite tid"

Men ingen av klubbarna flaggar för någon radikal förändring till nästa säsong. Peter Ekelund säger att han ser runt åtta importer framför sig i sitt lag och Luleås sportchef och tränare Mikael Forsberg pratar om åtta-tio.

– Visst månar vi om att få upp fler svenska talanger i svensk hockey. Vi känner att vi i Luleå är på rätt väg, men det tar lite tid. Sedan vill vi inte tappa kvalitet på ligan, så det ska ske successivt. Man ska ta plats och förtjäna den, säger Forsberg.

Peter Ekelund håller med och erkänner att balansgången kan vara svår:

– Det ska vara så pass hög nivå på SDHL så att våra bästa svenska spelare vill spela här. Samtidigt får det inte bli för många importer så att det puttar bort våra tjejer.

Måste värva landslaget

Ett av Ulf Lundbergs förslag var att införa restriktioner på antalet utländska spelare. Men frågan är om det fungerar.

– Det är en väg, samtidigt finns det lagar och regler som reglerar arbetsmarknaden, så där måste man vara försiktig. De måste man ta hänsyn till, säger Ekelund.

Båda klubbarna arbetar för att på sikt kunna fylla på med spelare från egna led. Luleå har bäst snurr på flickverksamheten av alla SDHL-lag med runt 250 flickor i sin verksamhet och HV71 har runt 50.

HV71 stormade mot SM-guld och ledde finalserien över Luleå, tre guld sedan 2016, med 1–0 i matcher när säsongen avbröts på grund av coronapandemin.

Annons

TT: Går det att vinna SM-guld utan importer?

– Hehe, då får man kanske försöka få landslaget till sig. Jag tror inte vi är där ännu. Man behöver ha en del spets för att vinna SM-guld, säger Ekelund.

– Absolut, det tror jag. Men det är inte alltid så lätt att knyta till sig svenska ungdomar, en del vill åka till college, andra tackar nej av andra anledningar. Där behöver vi bli bättre, säger Forsberg.

Fakta: Importerna i SDHL

Totalt spelade 101 utländska spelare i SDHL förra säsongen, ett snitt på 10 per lag.

Så här såg det ut lag för lag: Linköping 16, SDE 15, Luleå 12, Modo 11, HV71 10, Göteborg 9, Leksand 9, Djurgården 8, Brynäs 7, AIK 4.

Källa: eliteprospects.com.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons