Annons

Bekräftat: Landeskog kan hamna i Seattle

Nya NHL-laget Seattle Kraken har en hel del stjärnor att välja mellan inför onsdagens expansionsdraft.
Eller vad sägs om Carey Price, Matt Duchene – och Gabriel Landeskog?
Ishockey • Publicerad 18 juli 2021
Gabriel Landeskog. Arkivbild.
Gabriel Landeskog. Arkivbild.Foto: David Zalubowski AP/TT

28-årige Gabriel Landeskogs kontrakt med Colorado har löpt ut och förhandlingarna om ett nytt har gått trögt – vilket fick svensken, som varit lagkapten i klubben sedan han var 19 år, att vädra sitt missnöje i medierna.

– Jag måste vara ärlig, jag är lite besviken att det behövt gå så här långt, sade han till The Athletic.

Annons

Seattle får ta en spelare från varje klubb i expansionsdraften som genomförs på onsdag, men klubbarna har rätt att skydda ett visst antal stjärnor.

När den officiella listan över tillgängliga spelare presenterades under söndagen stod det klart att Landeskog inte skyddas av sin klubb.

Det gör inte heller Vancouvers Alexander Edler. Men där var det 35-åringen själv som beslutat sig för att testa vingarna på annat håll.

– Han vill se vilka möjligheter som finns därute på den öppna marknaden, vilket han aldrig testat tidigare. Men vi har inte stängt dörren, vill han komma tillbaka ska vi försöka hitta en lösning även om det kan bli svårt att få loss pengar om vi kontrakterat en ersättare redan, säger Vancouvers general manager Jim Benning till The Athletic.

På listan över potentiella stjärnvärvningar finns också Nashvilles Matt Duchene, New Jerseys PK Subban och St. Louis Vladimir Tarasenko. Men den stora snackisen har varit att Montreals målvaktsess Carey Price är exponerad. Förhoppningen är att Price höga lön ska avskräcka Seattle och att man därmed ska kunna behålla både 33-åringen och andremålvakten Jake Allen, som skyddas i draften.

Fakta: Det gäller i expansionsdraften

Här är de viktigaste punkterna för de andra lagen när det gäller att skydda spelare:

+ Klubbarna får skydda en målvakt, tre backar och sju forwards eller en målvakt och åtta utespelare.

+ Spelare som har en "no trade"-klausul i sitt kontrakt måste med automatik skyddas.

+ Spelare som har gjort högst två säsonger i NHL/AHL och alla draftade spelare som ännu inte skrivit kontrakt undantas.

Det här gäller för Seattle Kraken:

+ En spelare ska plockas från varje NHL-klubb, förutom från Vegas Golden Knights vars spelare fredas efter att klubbens ägare slutit ett avtal med ligan.

+ Laget måste välja totalt minst tre målvakter, nio backar och 14 forwards. Minst 20 av spelarna måste ha kontrakt för säsongen 2021–2022.

+ Den totala lönesumman för valda spelare måste överstiga 60 procent av lönetaket på 81,5 miljoner dollar, motsvarande drygt 706 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons