Annons

Bengtsson gör raketkarriär i roadracing

ROADRACING Stefan Folkesson har fått en ny lekkamrat. Patrik Bengtsson – Kristianstadgrabben som sadlade om från fotboll till roadracing – gör Folkesson sällskap i team Ducati. – Det är fantastiskt, jag gör debut i helgen i Synsam Trophytävlingen i Karlskoga, jublar Patrik.
Sport • Publicerad 18 augusti 2001

Det har rullat på snabbt för Patrik Bengtsson.

Han är känd i Kristianstad som fotbollsspelare i KFF och Nosaby och som delägare i Maxi.

Annons

Patrik sökte nya utmaningar – bytte fotbollen och livsmedel mot motorcyklar och olja.

Patrik började köra ifjol, då mest som en kul grej. Han startade ett eget team, Focosa Racing (från italienskans focoso = eldig), och öppnade sin karriär på allvar den här säsongen genom att köra Scandinavian Open på Stefan Folkessons gamla hoj.

Patrik är inte helt oerfaren utan har hunnit prova på seriens alla banor minst en gång. Det har gått så bra att Ducati har värvat den eldige roadracingföraren.

– Det är nästan för bra för att vara sant. Jag hade satt upp som mål att vara i Synsam Trophy serien inom tre år, och så tar det bara några månader innan man befinner sig där, helt otroligt, skrattar Patrik. Debuten kunde dock skett ännu tidigare – om Ducati hade fått sin vilja igenom.

– Ducati tog kontakt med mig inför tävlingarna i Falkenberg och ville att jag skulle köra redan då men jag kände inte mig mogen då, förklarar Patrik.

Men nu smäller det till helgen?

– Jajamensan, då blir det åka av, flinar Patrik men blir snabbt allvarlig.

– Jag vet ju att Synsam Trophy ligger flera divisioner över Scandinavian Open och jag vet att jag kommer att köra in bland de sista. Det gäller att inte göra bort sig själv och Ducati, det var det jag var rädd för när jag tackade nej till tävlingen i Falkenberg, säger han. Patrik kommer att köra de tre återstående tävlingarna i Synsam Trophy serien och därmed hoppas Ducatiteamet att Patrik kan hjälpa Stefan Folkesson i märkesmästerskapet.

Ducati ligger för närvarande fyra i märkesmästerskapet men har som målsättning att erövra andraplatsen som ligger 30 poäng bort.

De poängen ska Patrik Bengtsson vara med och köra in.

Annons

– Det är den främsta anledningen till att jag kör de här tävlingarna, sen får vi se vad jag kan bidra med. Det är lite se och lära över de här tre tävlingarna, menar Patrik.

Storsatsning nästa år?

– Det kan du skriva upp! Har jag kommit så här långt på så kort tid måste jag ge det en chans. Nästa år blir det stenhård satsning på roadracing och då är målet att vara bland de tio bästa i Sverige, säger Patrik och levererar därmed nästa års målsättning.

Ytterbacken i KFF har blivit roadracingförare på heltid.

Ibland är svängningarna stora.

Fråga Patrik Bengtsson…

Av Marcus Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons