Björn utvecklar svingen – i Kristianstad

GOLF Hela våren har golfen gått eländigt för Björn Pettersson. Till sist tog han paus från Challengetouren och åkte hem till Kristianstad för att hitta lusten igen. Det har han gjort nu.
Sport • Publicerad 26 juni 2001

När Bladetsporten får tag på Björn håller han just på att packa resväskan inför en ny golfsatsning.

Tidigt i morse lyfte planet mot Frankrike och tävling på Challengetouren.

– Det känns som att jag hittat tillbaka till mig själv och mitt golfspel. Jag hoppas det ska gå bättre än vad det gjorde i våras, säger Björn Pettersson. 24-åringen från Sala har bott i Kristianstad i två år. Flickvännen Linda började studera på högskolan i stan, och eftersom möjligheterna till att spela golf är långt bättre i Skåne än i Sala, så protesterade väl Björn inte alltför mycket när en flytt söderut kom på tal.

– För att spela golf är Kristianstad kanon, men i övrigt finns det inte mycket att göra, säger Björn.

Nu har flickvännen ett år kvar på utbildningen i Kristianstad, och vad som händer sedan vet paret inte. Men det är inte alls omöjligt att de stannar i Nordöstra Skåne.

– Kristianstad och Malmö är ju platserna att bo på i Sverige om man vill satsa på golfen, säger Björn.

Och satsar, det gör Pettersson.

Med två golftokiga föräldrar är han mer eller mindre född med golfklubban i handen.

– Det finns inte mycket annat att göra i Sala. Antingen spelar man fotboll eller också spelar man golf. Och fotboll var jag riktigt usel på... jag spelade till vi började på 11-mannaplan och offsideregeln infördes. Då kunde man inte längre stå vid motståndarnas mål och vänta och då tyckte jag inte det var kul längre. Sedan 1998 har Björn Pettersson försörjt sig som golfspelare, och lyckats få det att gå runt ekonomiskt.

– Jag jobbade som datatekniker, och det var så trist att jag höll på att spy. Så jag bestämde mig för att bli proffs, det fick bära eller brista, berättar Björn Pettersson.

Förutom en del tävlingar i Sverige – han vann Teliatouren -99, och tog hem match-SM i höstas – han har också spelat en del på Challengetouren, både i fjol och i år.

Målsättningen är förstås att ta sig till Europatouren, få möta de stora namnen och börja spela om de stora pengarna.

– Förhoppningen är att kunna ta mig till Europatouren redan till nästa säsong, jag vill ta mig dit så fort det går, säger Björn.

– Men egentligen spelar tidsperspektivet inte någon större roll, jag kan ta mig dit om tre-fyra år också. Huvudsaken är att jag kommer dit.

Challengetouren ser han som en skola inför Europatouren. En bra skola när det gäller att skaffa sig rutin – men usel när det gäller att leva på golfen:

– Egentligen är Challenge det sämsta som finns att spela på, för det är väldigt dyrt och ger inte särskilt mycket pengar i gengäld. Det är ju Europatouren som ger pröjs... I år har Björns golfspel gått mycket upp och ned. På Challengetouren gick det så dåligt i våras att Björn Pettersson bestämde sig för att hoppa av och ta ett uppehåll, där han försökte hitta lusten att spela igen.

– Ingenting fungerade, jag slog snett, puttade dåligt... allt blev ett enda kaos. Så börjar man fundera, självförtroendet rasar och till sist fungerar ingenting.

Nu, efter tre veckors uppehåll och några – succéfyllda – golftävlingar i Sverige är Björn redo att hoppa på Challengetouren igen.

Bland annat vann han S: t Ibb Open på Ven, på Teliatouren, för två veckor sedan på nytt banrekord, varav sista rundan på 61 slag. Motståndet krossades fullständigt – tvåan låg hela nio slag efter Björn.

– Nu tror jag det ska fungera igen, jag har kul när jag är ute på banan igen.

nTycker du att du utvecklats som golfspelare under tiden i Kristianstad?

– Det är svårt att säga... jag har i varje fall inte blivit sämre. Och förmodligen har jag väl utvecklats, med tanke på att jag kan träna mycket mer här nere. Det är framför allt under höstar och vårar man märker skillnaden här i Skåne, det är inte alls lika mycket snö och is som längre norrut...

Björn tränar mycket på Kristianstad GK: s golfbana i Åhus och även en del på Nosabys golfbana, men har valt att fortsätta tävla för sin moderklubb Sala GK.

– Favoritbana? Det är helt klart banan i Åhus. Den tycker jag är helt kanon.

Av Cecilia Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.