Annons

Björnsen hyllar Sagosen inför guldjakten: ”Den allra bästa just nu”

Norge spelar om medaljerna för fjärde gången på fem mästerskap, men laget väntar fortfarande på den stora fullträffen.
Kommer den i Stockholm? Mycket hänger på storstjärnan Sander Sagosen.
– Sättet han spelar handboll på har hjälpt oss till semifinalen, säger den förre IFK-spelaren Kristian Björnsen.
Handboll • Publicerad 23 januari 2020
Kristian Björnsen under torsdagens pressträff inför semifinalerna i handbolls-EM.
Kristian Björnsen under torsdagens pressträff inför semifinalerna i handbolls-EM.Foto: Erik Simander/TT

Det finns såklart inget annat att ta sikte på för de norska handbollsherrarna, som upplever en historisk storhetstid, när det är dags för semifinaler i Tele2 arena. Norrmännen blev fyra i EM 2016, tog silver i VM året därpå och repriserade den insatsen i VM förra året.

I den här EM-turneringen har det varit mer guldglans än tidigare om Norge. Laget har vunnit allt, något ingen av konkurrenterna kan matcha.

Annons

Men det krävs två segrar till för att guldet verkligen ska hamna i Norge för första gången.

– Vi har sett extremt stabila ut i det här mästerskapet, så det ser lovande ut. Sju matcher och sju segrar, det kan inte göras mycket bättre än så och det märks på både självförtroendet och stämningen i gruppen, säger målvakten Torbjørn Bergerud till TT.

Det skadar inte heller att Norge, som möter Kroatien i den första av fredagskvällens två semifinaler, har varit i den här situationen förut.

– Vi har absolut fått mycket erfarenhet, det här blir fjärde semifinalen på fem mästerskap. Det är starkt och säger det mesta, men nu önskar vi gå hela vägen.

I samband med torsdagens presskonferens var det den förre IFK Kristianstadsspelaren Kristian Björnsen som fick sätta sig på podiet. Superstjärnan Sander Sagosen var inte en av de tre, men det var ofrånkomligt att hans namn dök upp på tapeten ändå.

– Sander är en fantastisk spelare, en av de bästa i världen – och jag skulle säga att han är den allra bästa just nu. Sättet han spelar handboll på har hjälpt oss till semifinalen, säger Björnsen, enligt det europeiska handbollsförbundet (EHF).

Mötet mellan Kroatien och Norge är också en repris på VM-semifinalen 2017, men den gången vann norrmännen efter förlängning.

– Deras försvar står riktigt bra och då får de enkla mål. Det är det vi behöver undvika. Samtidigt vill vi själva fortsätta att göra så många enkla mål som möjligt, säger Björnsen.

I den andra semifinalen i Stockholm är Spanien favorit mot Slovenien, som är den största överraskningen av semifinallagen. Slovenernas svenske förbundskapten Ljubomir Vranjes ser därmed till att det i alla fall blir lite blågul touch på finalhelgen.

Enligt arrangörerna är cirka 15 000 biljetter sålda – varav många till norrmän – till såväl semifinalerna som finalen, trots att Sveriges EM-turnering redan är över.

Fakta

Norge senaste mästerskap

EM 2016: Fyra.

OS 2016: Deltog inte.

VM 2017: Silver (herrarnas första mästerskapsmedalj någonsin).

EM 2018: Sjua.

VM 2019: Silver.

EM 2020: Spelar semifinal mot Kroatien på fredagskvällen.

TT
Robin NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons