Blågult till slutspel i VM

HANDBOLL MONTPELLIER. Det svenska handbollslandslaget är klart för åttondelsfinal och vinner publikens hjärta i Montpellier. Blågult får stormande bifall, och när Ljubomir Vranjes presenteras gungar läktarna. Efter 29–22 (15–10) mot Tjeckien är Bengans Boys ännu populärare.
Sport • Publicerad 26 januari 2001
Magnus Wislander och det svenska handbollslandslaget slog Tjeckien med 29–22 i VM.Bild: SCANPIX
Magnus Wislander och det svenska handbollslandslaget slog Tjeckien med 29–22 i VM.Bild: SCANPIXFoto: Klara för slutspel.

Fast det mesta bifallet och tjuten rullar över Martin Frändesjö. Naturligtvis. Han spelar ju i Montpellier, Martins klubb i den franska ligan med samma namn som den antika staden vid Medelhavet.

De mår bra här, de svenske. Plus femton i luften, som svensk vår fast i Frankrike. Inte minst Michael Pettersson trivs. Han VM-debuterade mot Tjeckien på torsdagskvällen.

–”Benga” är väldigt duktig på att få fram en bra stämning, sa Michael, vänsterhänt skytt på Staffan Olssons plats i handbollslandslaget:

–Jag fick veta på träningen. ”Bengan” tyckte att Tjeckiens sätt att spela försvar passade mig, sa Sävehofspelaren, svettig och glad efter sina fyra VM-mål.

Michael Pettersson debuterade med ett skott till 5–3 för Sverige. Och hans vänsterarm tryckte in 13–8 strax före pausen samt även 14–9 några minuter senare. En bra VM-debut med totalt fyra mål.

Fast det var mer hans sätt att spela försvar som förbundskaptenen hyllade:

–En mycket bra debut. Det fattas väl en del i hans timing i anfallen, sa Bengt Johansson.

Michael fick utmärkt uppbackning av Magnus Wislander. –Han pushade på mig och är bra på att säga till. Före matchen snackade han mycket om att vi skall jobba tillsammans, sa Michael Pettersson.

Efter silvret i OS, verkar det som det våras för Sverige.

Segern mot Tjeckien var den tredje på lika många gruppspelsmatcher. Bland delikatesserna fanns en lobb av Ola Lindgren till 8–5. Den mest anonyme, som gör ett jättejobb i försvaret, blixtrade till. Vilka smällar han tar, vilka blockeringar på motståndarskott som han gör. Och vilka smällar han ger. Ola från Drott i Halmstad, numera i tyska Nordhorn, var jättebra mot Tjeckien.

Kommer ni ihåg hans 25–23 som gick stolpe-stolpe-in mot dåvarande Sovjet i guld-Prag för elva år sedan? 36-åringen, var lika pigg på torsdagskvällen i Montpellier.

Alla svenska handbollsälskare vill väl se Magnus Wislander och de andra i någon rysare, en final till exempel, men den behöver i så fall inte gå till två förlängningar. Som EM-finalen i fjol. Den där Wislander snurrade in segermålet.

Och Sveriges meste målskytt, över tusen mål och meste VM-spelare behöver ju inte bli utvisad, som i VM-finalen mot Ryssland i Kairo 1999, några sekunder in på den andra halvleken.

Fast det gick ändå. Sverige vann ju VM-guld.

Av Bo Harmby, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.