Blytungt svensk VM-bakslag

24 och 27 – det blev de bästa svenska placeringarna i herrarnas 20 km långa distanslopp i VM i skidskytte.
Sport • Publicerad 15 februari 2008

- Jag gjorde mitt bästa, jag skäms inte över resultatet, säger medaljhoppet Björn Ferry som blev näst bäste svensk efter Carl Johan Bergman.

Herrarnas distanslopp blev ännu ett svenskt misslyckande i skidskytte-VM.

Än en gång var det skyttet som klickade - såväl Bergman som Ferry sköt tre bom, men inte ens om de skjutit fullt hade det blivit medalj.

- Det känns lite märkligt att det inte blir något resultat när det känns som om jag gör helt okej lopp och skjuter hyfsat. Jag har betydligt högre mål än att bli 27:a, säger Björn Ferry, som vägrar att ge upp hoppet.

- Det kan svänga snabbt i skidskytte, så jag ser fortfarande att vi har en bra chans i stafetten - och jag har ju också masstartsloppet kvar. För Carl Johan Bergman, som blev bäste svensk på 24:e plats, började loppet på sämsta tänkbara sätt.

- Två bom på första liggande är alldeles för dåligt. Där försvann chansen till en topplacering, men jag gav ändå inte upp utan försökte bita ihop och göra ett bra lopp, säger Carl Johan Bergman besviket.

Bergman har fått problem med sitt liggande skytte där han besväras av att pulsen slår så kraftigt i armen. Han har försökt kompensera problemet med att hitta en ny liggställning.

- Jag måste försöka hitta en lösning på problemet, men jag vet inte hur, säger Bergman.

Magnus Jonsson (på 42:a plats) och Mattias Nilsson (54:a) hade också en tung dag på skjutvallen med fyra respektive sex bomskott. Den svenske förbundskaptenen Staffan Eklund vägrar att sätta fiaskostämpel på den svenska insatsen i VM.

- Visst, resultaten är inte så jättebra. Vi är alla ganska frustrerade över att resultaten inte kommer upp till den nivå där vi tycker att vi borde vara.

Om det var dystert i svensklägret var det desto mer uppåt i grannlandet Norge efter dubbelsegern genom Emil Hegle Svendsen och Ole Einar Björndalen. Ryssen Maxim Maximov, som var den ende som prickade in alla skott, tog bronsmedaljen.

- Jag har svårt att finna ord, det känns bara så helt otroligt, sade 22-årige Hegle Svendsen med lyckotårar i ögonvrån.

Svendsen kände trycket på sig när han kom in till sista skjutningen med guldet inom räckhåll.

- Jag försökte slå borta alla tankar och bara använda huvudet till det som var viktigt, sade Svendsen - och visst gjorde han det. Alla svarta prickar föll för fem välriktade skott, och Svendsen snuvade Björndalen på det enda guldet som han saknar hemma i sitt prisskåp.

Björndalen har dock en olympisk guldmedalj i skidskyttesportens längsta och äldsta distans - han tog ju storslam med fyra OS-guld 2002 i Salt Lake City. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.