Annons

Bosse ska vända Blåvitt åt rätt håll

FOTBOLL GÖTEBORG Att vara vänd framåt när passningen kommer. Att kunna finta bort motståndaren. Att våga göra fel. Kanske inga nyheter för spelarna i IFK Göteborg, men de sägs av en ny tränarröst – Bosse Johansson, ständigt förknippad med offensiv fotboll.
Sport • Publicerad 31 mars 2003
Bosse Johansson ska vända Blåvitt åt rätt håll. ”Jag såg direkt på träning att spelarna var felvända när de tog emot passningar. Då kan man inte spela snabbt i djupled. Den som tar emot passningen måste vara åtminstone halvt vänd framåt”.
Bosse Johansson ska vända Blåvitt åt rätt håll. ”Jag såg direkt på träning att spelarna var felvända när de tog emot passningar. Då kan man inte spela snabbt i djupled. Den som tar emot passningen måste vara åtminstone halvt vänd framåt”.Foto: 

2002 blev en säsong som Blåvitt nog helst vill glömma. Spelet fastnade i ett statiskt mönster, utan finesser. Fansen var kritiska. Tränaren Stefan Lundin avgick. Laget kämpade i botten hela hösten, med Roger Gustafsson som tillfällig tränare. Storklubben kunde inte säkra nytt allsvenskt kontrakt förrän i kval mot Västra Frölunda.

Nu gäller nya förutsättningar. Blåvitt, som under Lundins tid skulle ”kämpa för SM-guld”, har fått en mycket rutinerad tränare som allmänt anses representera anfallsinriktad fotboll.

Annons

– Men man kan inte spela underhållande fotboll, om den inte är kampinriktad, påpekar Bosse Johansson.

– Man måste ju ta bollen från motståndaren. Fotboll är en kampsport.

På den punkten har han inte ändrat så mycket i sin nya klubb. Däremot har Blåvitts spelare fått träna mera teknik och passningsspel.

– Jag såg direkt på träning att spelarna var felvända när de tog emot passningar. Då kan man inte spela snabbt i djupled. Den som tar emot passningen måste vara åtminstone halvt vänd framåt. Johansson tror att spelarna varit medvetna om problemet. Nu har de fått träna på att göra rätt. Men Bosses teknikskola slutar inte där.

– Vi har tränat mycket på finter. Det används alldeles för lite i svensk fotboll. Om man inte kan lura motståndaren, så händer ju ingenting. Finter kan användas i alla lägen, inte bara när man dribblar.

En del i Bosse Johanssons filosofi är att mer och mer av besluten i spelet ska överlåtas åt dem som är på plan – alltså spelarna själva.

– Men tränaren ska ge trygghet genom att förbereda dem på olika situationer och lösningar. Trygghet blev en bristvara hos Blåvitt i fjol, när motgångarna hopades.

– Jag begriper att det varit jättejobbigt för spelarna och förstår väl lite av det mentala underläge de hamnat i. En grundläggande trygghet för spelarna skapas av hela klubben och dess organisation. IFK har haft en svår period, där många saker hänt på kort tid. Ekonomin är i kris, och vår ordförande Kurt Eliasson har avgått.

– Men jag har varit i klubbar med mycket mera oro. Det kan aldrig bli värre än i grekiska Panionios, där tre presidenter och fyra fotbollsordförande avgick under ett och ett halvt år. Och då var presidenterna också ägare av klubben...

Bosse Johansson lutar sig lugnt tillbaka i stolen på sitt arbetsrum. IFK Göteborg har fått en tränare som utstrålar trygghet.

Annons

– Det viktigaste tränaren kan göra för att höja stämningen i truppen är att vara sig själv, att vara öppen som människa och våga göra fel, så att spelarna ser att det är tillåtet.

För Bosses del är IFK Göteborg en ny utmaning i raden.

– Jag har inga förutfattade meningar när jag kommer till ett nytt jobb. När jag kom till Grekland, Island och danska Silkeborg visste jag inte alls hur det skulle se ut. Som fotbollstränare gör man gång på gång nästan samma saker, med små nyanser. Man behöver byta miljö för att få upplevelser.

Det var inte för att uppleva en bottenstrid som Bosse Johansson lämnade sitt styrelseuppdrag i Kalmar FF och blev göteborgare. Han är dock medveten om att risken finns.

– Vårt mål i år är att bli ett stabilt allsvenskt lag. Med tanke på förra året är det en tuff målsättning som kan bli svår att uppfylla. Men jag har inga förväntningar, bara förhoppningar, säger IFK Göteborgs nye tränare. (TT)

Fakta Bo Johansson

Ålder:60 år.

Bor:Villa i Kungälv.

Familj:Hustrun Christina och tre vuxna barn.

Karriär som spelare:Kalmar FF 1962-72, Lindsdal 1974-76.

Annons

Karriär som tränare/förbundskapten: Kalmar FF 1973, Lindsdal 1974-76 (spelande), Kalmar FF 1977-78, Öster 1979-81, Kalmar FF 1982-83, Jerv, Norge 1984-85, Öster 1986-88, Panionios, Grekland 1988-89, Islands landslag 1990-91, Silkeborg, Danmark 1992-94, HJK Helsingfors 1995, Danmarks landslag 1996-2000.

Meriter:Svensk mästare med Öster 1980 och 1981, dansk mästare med Silkeborg 1994, ledde Danmark i VM 1998 (kvartsfinal, 2-3 mot Brasilien) och EM 2000.

Aktuell:Tillbaka som allsvensk tränare efter nästan 15 år med andra uppdrag.

Av Micke Larsson, TT
Av Micke Larsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons