Annons

Bosson blir multimiljonär i italienska ligan

ISHOCKEY Glimåkrasonen Mathias Bosson lämnar Björklöven och svensk elithockey. Nästa anhalt blir Fassa Levoni i lilla italienska alpbyn Canazei. – Jag blir väldigt rik. Jag kommer att bli multimiljonär – i lire, skrattar Mathias.
Sport • Publicerad 16 juni 2001

Han är för närvarande hemma på ”sommarlov” i Glimåkra, samtidigt har övergången i praktiken blivit klar och han kommer enligt planerna att åka till Italien någon gång i augusti.

– Det ska bli skitskoj. Jag ser verkligen framemot att åka ner dit, säger Mathias som bestämde sig för att lämna Björklöven i samma stund som klubben åkte ur elitserien.

Annons

– Björklöven ville att jag skulle stanna men allsvenskan tilltalar inte mig, säger han kort.

Han ville stanna i elitserien, förde diskussioner med en elitserieklubb, men stoppades av ”kartellen” som bestämmer prislappen. Bosson, med 3 A- och 17 B-landskamper på meritlistan, hamnade i kläm eftersom hans meriter höjde priset.

– Det skulle, med övergång och normal elitserielön, kosta klubben 1,2 miljoner kronor. Det förstår jag att man inte kan betala för en medelmåtta som jag, säger Mathias.

Elitserieklubben skrämdes av prislappen och drog sig ur.

– Det är lite surt och som det känns nu har jag gjort mitt i svensk hockey.

När det sprack med en fortsättning i elitserien blev hårdsatsande Fassa i norra Italien snabbt ett intressant alternativ.

Klubbens tyske tränare är vän till familjen och det bidrog till att Mathias bestämde sig för Italien.

– Tränaren är väldigt ambitiös och har som målsättning att vinna italienska ligan. Han är nere och kör sommarträning med spelarna och det är ingen annan klubb i Italien som gör det, säger Mathias. Han kommer att sköta sommarträningen på egen hand i Sverige och räknar med att åka till Italien i mitten på augusti i sällskap med Fredrik Näsvall, Björklöven, och finnen Tommi Kovanen, Lahti Pelicans. Två spelare som är handplockade – av Mathias Bosson!

– Jo, jag har faktiskt själv fått välja vilka spelare jag vill ha med mig, skrattar Mathias.

Italien förknippar man inte direkt med ishockey och det var knappast det land Mathias Bosson en gång drömde om hemma i pojkrummet i Glimåkra.

Annons

– Jag insåg väl ganska tidigare att det aldrig skulle bli något NHL-kontrakt, skrattar Mathias.

Hans inställning till Italien var i början avvaktade – minst sagt.

– Visst var man skeptisk, men dom har trots allt spelat i A-VM i fem-sex år i rad och s-å dåliga är det om nog inte.

Vad vet du om laget?

– Inte mycket, ärligt talat. Meningen är att vi ska bli jätteduktiga och jag litar helt och hållet på tränaren. Dom har en ganska ny hall eftersom VM gick i Canazei 1994.

Vet du något om klassen på ishockeyn?

– Det är väl allsvensk klass. De bästa lagen håller ungefär elitserieklass. Det är åtta lag som möts fyra gånger. Det blir alltså 28 omgångar till att börja med.

Vad vet du om orten, Canazei?

– Att det är en liten alpby med 1700 invånare…och jag som är stadsmänniska. Det ligger alldeles vid Val Gardena och Cortina och på vintern bor det 15000 i byn.

Det blir en del skidåkning i vinter, kan man anta?

Annons

– Ja, det är halva grejen. Jag har inte fått åka slalom på sju-åtta år.

Är det okej från klubbledningens sida?

– Javisst. Många klubbar skriver in i kontraktet att man inte får åka skidor, men här är det grönt.

Tjänar man stora pengar som hockeyproffs i Italien?

– Det man tjänar brutto i Sverige tjänar man netto här. Efter över tio år i Sverige hoppas jag kunna avsluta karriären med spela ett par år i Europa och tjäna lite stålar.

Finns det möjlighet att du kommer du att avsluta karriären hemma i moderklubben Glimma?

– Det vet man aldrig. Jag, Daniel Johansson (Brynäs) och Johan Finnström (Luleå) har faktiskt snackat lite löst om att vi skulle spela ihop i Glimma igen. Det hade varit roligt, en kul grej, men det är ingenting vi har bestämt, säger det färska Italien-proffset.n

Av Patrik Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons