Annons

Bottennapp mot bottenlag

Kristianstads IK förlorar hemma mot jumbon Helsingborg med 2– 1 efter ett stort fett bottennapp. Då skyller tränaren Per Ljusteräng på: anspänningen.
Sport • Publicerad 21 januari 2009
Det gick inte KIK:s väg på onsdagskvällen. BILDER: BOSSE NILSSON
Det gick inte KIK:s väg på onsdagskvällen. BILDER: BOSSE NILSSONFoto: 

Kristianstads IK var piskat att vinna för att fortsätta haka på Olofström och Karlskrona i toppen.

Och Helsingborg hemma skulle väl innebära tre säkra poäng?

Annons

Inte riktigt.

KIK underpresterade å det grövsta och stod för ett av säsongens största bottennapp…

…eller ja, det vete katten om inte det här var bottennappens bottennapp.

"Det är fan mer underhållande att kolla på bordshockey", sa en åskådare som verkade allt annat än nöjd med underhållningen.

KIK-tränaren Per Ljusteräng höll med om att laget inte gjorde någon bra match.

Citat som "…har inte förmågan", "…såg lite trötta ut", "…kan inte slå en passning på tre meter" och "…gör det så enkelt att det blir pinsamt" visade att Ljusteräng var allt annat än nöjd.

Men när han skulle försöka förklara det hela så drog han till med anspänningen i laget.

- Det blir en sån stor anspänning i laget att det låser sig. Allt det enkla blir svårt och hur mycket killarna än vill och försöker så går det inte.

- Vi behöver ju inte betvivla att någon av spelarna kommer hit och inte vill vinna och inte vill prestera bra. På träning ser det bra ut och det är fart och fläkt och bra övningar. Men sen händer något när det blir match.

Ljusteräng verkar tycka mer synd om spelarna än han verkar vara irriterad på dem.

Annons

- Ja men från att ha besegrat Olofström på bortaplan efter en klockren insats så kan man inte bli så här mycket sämre, det finns bara inte. Gång på gång kommer han tillbaka till ordet "anspänning" och hela mitt anteckningsblock vittnar också om detta.

På hemsidan skrev du innan matchen att det här var den viktigaste matchen för säsongen, det märktes inte direkt på spelet.

- Men du hör ju inte på vad jag säger, du lyssnar ju inte! Jag sitter ju här och säger att det är en stor anspänning i laget som gör att det låser sig och att killarna inte presterar bättre.

Jo, men ändå, om det nu var en så pass viktig match så…

- Ja, och just därför så kommer anspänningen, för att det var en så pass viktig match, du lyssnar ju inte på vad jag säger.

Okej.

Vi får väl köra på anspänningen då…

Men ursäkta lite - nog ska väl ett lag på den här nivån och med de ambitionerna som ändå råder i klubben, åtminstone på lång sikt, nog ska väl det laget kunna prestera bättre trots den anspänning som tydligen verkar finnas i laget?

Alltså, vi snackar Helsingborg hemma.

Ska den här anspänningen göra att man gör ett mål på 40 skott och förlorar med 2-1?

Annons

En styrka som lag eller enskild idrottsutövare är väl ändå att kunna tvätta bort den här anspänningen och kunna prestera även när det är som viktigast?

Det spel som KIK visade upp i går saknade allt. Energi, puls, passningsspel, struktur, effektivitet, organisation…you name it.

Och då fick man ändå första målet då Viktor Sundström knackade in 1-0 tidigt i den andra perioden.

Men två och en halv minut senare hade Helsingborg vänt till 2-1-ledning.

Som stod sig tiden ut.

KIK hade sina lägen, men när lägena skulle omsättas i mål så tog det alldeles för lång tid att komma till avslut. Men det var väl anspänningen "fel" det också.

KIK förlorade hursomhelst med 2-1 mot Helsingborgs HC.

Eller var det mot Anspänningens HC?

Marcus Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons