Boulestollarna finns i Everöd
För 13:e året i rad avgjordes Stollecupen i boule på banorna vid Everöds idrottsplats. Namnet Stollecupen kan väcka en del frågor men det finns en enkel förklaringen till namnet. Arrangörsklubben heter nämligen Boulestollarna. En av eldsjälarna i Boulestollarna är Carl-Herman Odelberg.
– 160 personer ställde upp i år. Det är bra men vi har fått konkurrens från en turnering i Köpenhamn. De kan erbjuda prispengar så en del beger ju sig givetvis dit, kommenterar Carl-Herman.
Det finns ursprungligen två former av boule, Pétanque (utan ansats) och Jeu Provencal (med ansats). I Sverige spelas uteslutande den förstnämnda men även inom Pétanque finns olika discipliner. Under lördagen avgjordes ”Sextetten” och inte helt oväntat stod Eslövs Pétanque som segrare vid dagens slut.
– De vann division I Södra detta året så vi visste att de skulle bli farliga.
Under söndagen gjorde deltagarna som kommer från Skåne, Blekinge och Halland upp om segern i ”dubbelklasserna”. För att få programmet att gå ihop hade arrangörerna valt att ändra reglerna något.
– När det har gått 40 minuter av ett parti så får man två poäng i stället för en när man hamnar närmast ”lillen”. På det viset måste man komma till de ordinarie 13 poängen och kan inte bevaka en ledning tills tiden är ute, förklarar Carl-Herman. Vädret på söndagen var perfekt för boule. Ingen skarp sol, inga skuggor på banan och dessutom var det lagom varmt. Det var bäddat för succé. Några som skulle försöka upprepa framgången från förra året var Berit Elofsson och Nettan Närkfors från hemmaklubben Boulestollarna. Men de båda damerna blev bara fyra i den öppna damdubbelklassen som är öppen för alla åldrar.
nHur kom det sig att ni började spela boule?
- Jag såg dem spela boule i Spanien. När jag kom hem uppsökte jag närmaste klubb och sen har det bara rullat på, sa Berit.
För boulen i trakten har Everöds och Boulestollarnas satsning betytt mycket. Det dröjer dock ett tag till innan sporten blir lika stor i Sverige som i andra delar av Europa.
– Vi har 7000 licensierade spelare. Frankrike har 70000 så det är en bit kvar, skrattar en av ”stollarna”, Per Nilsson.