Brandting – en ny profil i KIK

Truppen inför division I börjar ta form. I går blev backen Oscar Brandting klar för Kristianstads IK.
Sport • Publicerad 4 maj 2005
Oscar Brandting valde mellan Osby och Kristianstads IK – och skrev på för KIK. "Det känns som om KIK är ett lag som satsar på att etablera sig i ettan", säger den 21-årige backen. Bild: PER ROSENQVIST
Oscar Brandting valde mellan Osby och Kristianstads IK – och skrev på för KIK. "Det känns som om KIK är ett lag som satsar på att etablera sig i ettan", säger den 21-årige backen. Bild: PER ROSENQVISTFoto: 

– KIK kändes som ett spännande och intressant alternativ. Klubben satsar verkligen på att etablera sig i division I, och har en bra spelartrupp, säger 21-åringen från Glimåkra.

Under säsongen som gick var Oscar Brandting en av Osbys mest tongivande backar. En stabil, placeringssäker och defensiv back.

– Det defensiva är min styrka. Sedan har jag ett hyfsat skott – och storleken har jag ju gratis, säger den 186 centimeter långe och 92 kilo tunge Glimmaprodukten. KIK jobbar ju för att knyta till sig sina egna produkter och "hemvändare". Och även om Oscar Brandting aldrig spelat i KIK-tröjan så är han definitivt från trakten. Numera bor 21-åringen i lägenhet i Broby.

– Att hitta en sådan spelare i Broby tackar man ju inte nej till, säger Kjell Jacobsson i KIK. Oscar Brandting gick till Mif som 18-åring, och spelade en säsong med dåvarande elitserieklubbens J20-lag. Han tränade också med A-laget under sommaren, och fick vara med på några turneringar och cuper med seniorerna.

– Men ärligt talat kände jag ju att jag inte riktigt tog en plats i laget. När säsongen började blev jag utlånad till Mörrum, en bra lösning för alla parter, säger Brandting.

I allsvenska Mörrum spelade Brandting tillsammans med bland andra Erik Back och Daniel Svensson – spelare som båda blir lagkamrater med Oscar till hösten.

– Brandting är an kanonvärvning. Det är en jättebra kille, både på och utanför isen. Han är en duktig, defensiv back, bra på skridskorna och med pucken. Han är ju en ung spelare som fortfarande utvecklas, och kan bli riktigt duktig om han så vill, säger Erik Back.

Glimmasonen har faktiskt också landslagsspel på meritlistan.

Åtta landskamper i småkronornas J18-lag, i samband med JVM i Slovakien.

– Jag var egentligen reserv, men fick ersätta en annan spelare som var skadad. Det var en kul upplevelse, berättar Oscar. Efter en säsong i Mörrum valde Oscar att lämna allsvenskan, och gick till Osby i division I.

– Mitt kontrakt gick ut, jag hade inget jobb och tyckte det var jobbigt att ligga och pendla från Glimåkra till Mörrum varje dag. Sedan vill jag gärna jobba, jag är inte typen som klarar av att ligga på sofflocket hela dagarna och sedan åka ned till träningen framåt kvällen. Jag vill ha något att syssla med, säger Oscar.

Brandting är utbildad snickare, och jobbar just nu i Broby, på en arbetsplats där han trivs mycket bra. Jobbet är ett av skälen till att han väljer att spela i division I, och inte siktar högre.

– Just nu är det bästa lösningen för mig, jag vill både jobba och spela hockey. Jag trivs med mitt liv, säger Oscar. Målsättningen inför årets säsong är att slippa kvala igen. Nedåt alltså.

– Det var inte roligt, jag vill inte vara med om det nästa år. Det är min målsättning – vad KIK har satt upp för mål vet jag inte ännu, säger Oscar.

I går skrevs kontraktet. I dag är Oscar Brandting med på första KIK-träningen.

– Vi ska ha tester, ler Oscar.

Hur klarar du testerna då, tror du, så här två månader efter säsongen är slut?

– Det ska nog gå okej. Jag spelar ju fotboll också, så konditionen har jag väl, säger Oscar.

Brandting spelar fotboll i Glimåkra –och har varit med om att ta upp klubben både till division V och division IV. Fast rollen på fotbollsplanen skiljer sig en hel del från hockeyn:

– Jag spelar mittfältare eller anfallare, berättar 21-åringen.

n n n

Med Oscar Brandting har KIK sex backar klara för nästa säsong. Peter Rooth, Martin Nilsson, Martin Persson, Johan Molldén – och nu senast Jens Nilsson, som skrev på i söndags.

Däremot blir det ingenting med KIK-produkten och Trojabacken Erik Persson, lillebror till Martin. Erik valde att stanna i Ljungby, där både han och sambon har jobb.

Cecilia Isberg

Oscar Brandting

Ålder:21 år.

Bor:Broby.

Född:Glimåkra.

Familj:Sambo Frida, mamma, pappa, en storebror och en lillebror.

Yrke:Snickare.

Klubbar:Glimma Hockey, Mif, Mörrum, Osby IK, Kristianstads IK.

Längd:1.86.

Vikt:92 kilo.

Aktuell:Klar för Kristianstads IK.

ISHOCKEY KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.