Brandting redo för comeback

I en och en halv månad har han gått skadad. Men i dag, i måstematchen mot Gislaved, gör Oscar Brandting comeback i Kristianstads IK.
Sport • Publicerad 12 december 2007
Backen Oscar Brandting är tillbaka efter ryggskadan och startar matchen mot Gislaved på bänken. Bild: Willy Alm
Backen Oscar Brandting är tillbaka efter ryggskadan och startar matchen mot Gislaved på bänken. Bild: Willy AlmFoto: 

– Åtminstone på bänken. Jag startar där, säger Oscar, som varit på is sedan förra torsdagen, och tränat fullt de två senaste dagarna.

Den massive backen blev skadad under en träning i i slutet av oktober. En olycklig tackling gjorde att Brandting hamnade med ryggen precis över sargkanten, och fick en kompressionsfraktur på tre ryggkotor. En allvarlig skada, som kunde gått mycket värre om inte Oscar Brandting haft den fysiken han har. Drygt 100 kilo muskler, och en god kondition skyddade honom – och har gjort att läkningen av skadan gått relativt snabbt. Ryggskador av den typen kan ta oerhört lång tid att rehabilitera.

– Blodet cirkulerar väl bra, jag är övertygad om att det hjälpt mig att komma tillbaka snabbt, säger Oscar själv.

– Egentligen var det bara de första två-tre veckorna som var lite jobbiga, då vaknade man så fort man vände sig i sängen och hade mycket värk. Nu känns allt som vanligt igen.

Hur har det känts när du började träna igen?

– Det har faktiskt känts ganska bra, jag har inte fått någon värk efteråt eller så. Fast första ispasset var väl lite sisådär... det tar ett tag att få ihop skridskor, klubba och puck igen när man varit borta så länge, säger Oscar.

Brandting är rejält sugen på att få vara med i en match igen. Att ha tvingats stå bredvid när det gått tungt för laget har varit en pina.

– Det ska bli jättekul att få spela igen, säger 23-åringen. KIK har nu tre viktiga matcher framför sig. Det är som tränare Joakim Johansson uttrycker det "Vinna eller försvinna" som gäller. Tre poäng måste knappas in på Mörrum för att KIK ska lyckas ta den fjärde och sista platsen i allettan till våren.

Ser man på pappret har KIK ett lättare avslutningsprogram än de två konkurrenterna om fjärdeplatsen, Olofström och Mörrum. Olofström har de tre topplagen, Troja, Tingsryd och Pantern kvar att möta, Mörrum möter Kungälv borta, Helsingborg och Troja. KIK å sin sida startar i kväll med att ta emot bottenlaget Gislaved på hemmaplan, därefter kommer Kungälv till Kristianstad på söndag, och serien avslutas borta mot Helsingborg nästa onsdag.

Hur mycket spekuleras det egentligen i omklädningsrummet just nu?

– Faktiskt inte särskilt mycket. Vi spelare är nog mest koncentrerade på nästa match vi ska spela. Vi tar en match i taget, sedan får vi ser var vi står när serien är slut, säger Oscar Brandting.

Klarar ni att ta er till allettan?

– Jag hoppas det, säger Oscar.

Tränare Johansson är mer säker:

– Vinner vi våra matcher är jag övertygad om att vi grejar det, säger Joakim. – Det börjar ju se riktigt bra ut på skadefronten nu. Vi har åtta backar igen, vilket ökar konkurrensen. På forwardsidan har vi ett par frågetecken för Matti Näätinen och Thomas Paananen, men de är också förhoppningsvis tillbaka snart, och då är det bara Pär Persson kvar på skadelistan. Det är bra med konkurrens i truppen, påpekar Joakim Johansson.

Cecilia Isberg

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.