Annons

brev till bladetsporten

Sport • Publicerad 21 augusti 2001

Med anledning av händelsen som utspelades på strandvallen i matchen mot Umeå F.C. 19/8-01

Citat ur kristianstadsbladet 9 augusti;

Annons

”Sillastrybarna är det bästa som hänt Mjällby AIF den här säsongen. Mjällbyklacken som huserar mitt på ståplatsläktaren, skapar feststämning och inramning som strandvallen inte varit i närheten av tidigare år. Det är viktigt med en bra supporterklubb, med engagerade supportrar som stöttar laget”.

Allt detta kommer ur en kärlek till fotbollen, Mjällby AIF och dess artister som i sina bästa stunder spelar ut sina register så till fullo att även Roger Moore skulle bli grön av avund. Men även fotbollen liksom övriga livet går upp och ned.

För några år sedan skulle endast de närmst sörjande åka till strandvallen för att se sitt lag spela mot nästjumbon i tabellen. Nu är läget annorlunda. Mot Umeå kom det drygt 1600 personer och med tanke på vad övriga lag har i publiksnitt i supperettan samt ihållande regn och åska så blir denna siffra strålande. Detta tyder på ett genuint fotbollsintresse och stort engagemang till Mjällby AIF.

Det stora intresset återuppväcktes, då Hans Larsson, tidigare pådrivare och slitvarg på MAIF: s mittfält, skulle ta över tränarrollen. Det var Hasse (som han kallas i folkmun på Lister) som fick spelare och supporters att åter hoppas och våga drömma om en plats i fotbollens finrum.

Bevis på det stora engagemang som skapats kunde vi bara se i höstas, då kvalmatchen mot BK Häcken lockade dryga 7 500 personer till Strandvallen. EN ONSDAGSEFTERMIDDAG! Följande helg avgick det mer än 12 bussar till Rambergsvallen anordnade av supporterklubben. Uppskattningsvis var det mer än 1 500 tillresta som gärna kallar sig ”Sillastrybare”. Mjällby föll tungt på straffar och när den sista krutröken lagt sig över Rambergsvallen timmen efter slutsignalen satt det fortfarande människor kvar och grät. Så stor har fotbollen blivit på Lister. Men skam den som ger sig.

Mjällby knöt näven liksom alla andra inblandade. Så när Strandvallen återigen igen öppnade vändkorsen för hemmapremiär då fylldes läktarna som så många andra hemmamatcher. Detta kallar vi engagemang.

Engagemang för Mjällby kan visa sig i olika former. Det kan vara att man läser om dem i tidningen, besöker Strandvallen eller som vi gjort, startat en supporterklubb, dit Mjällbyanhängare oavsett ålder, kön eller ursprung är välkomna. Med ett engagemang kommer så småningom vissa krav på motprestation, som ibland blir till missnöje då det inte uppfylls.

Mjällby har inte rosat marknaden spelmässigt de senaste omgångarna dock har laget hela tiden plockat poäng och ligger fortfarande på en direktplats till allsvenskan. Detta har gjort att åskådarna har fortsatt att åka till Strandvallen. Och som åskådare har man ett prevelegium att tycka och tänka precis vad man vill.

När så lagledningen i matchen mot Umeå inte gör byten såsom en engagerad supporter kan förvänta sig så lät inte reaktionen vänta på sig. Reaktionen kom i form av burop och kommentarer. Uttryckt genom ett engagemang som många gånger efterlysts på Lister.

Buropen var absolut inte riktade mot enskilda spelare, varken till dem som blev utbytta eller till dem som blev inbytta under matchen. Detta bevisar publiken genom att återkommande sjunga om både Marcus Ringberg samt Markus Ekenberg, både före och efter bytena.

Annons

Att Hasse är helgonförklarad i Mjällby är ingen överdrift och ibland viskas det till och med om att göra honom till kung över listerlandet. Han har hyllats åtskilliga gånger med all rätt. Men skall man hyllas måste man också kunna ta kritiken. Detta tycker inte vi att Hasse kunde vid gällande byte, vilket han också både verbalt och kroppsligt uttryckte mot sin hemmapublik. Reaktionen av publiken var kanske inte den bästa, men detta rättfärdigar inte Hasses oacceptabla uppträdande mot sina hemmaanhängare.

Sillastrybarna bildades med mottot ”Du gaar aldri säl” vilket innebär att spelare som supporter vinner och förlorar tillsammans. Den dagen då dessa vägar går skilda håll vill ingen vara med om. Håller detta på att hända?

Hela händelsen på Strandvallen skall inte få förstoras upp media och det var inte alls som det framställdes i radio eller tidningarna, att publiken buade ut spelarna som skulle bytas in. Missnöjet riktade sig mot att lagledningen började med superettans skyttekung på bänken för att bli inbytt mot en annan skyttekung som bänkats och fått naggat självförtroende matcherna innan. Detta vid underläge 0–1 på hemmaplan mot ett mycket bortasvagt Umeå. Att vi som publik alltid inte förstår det taktiska kan vi köpa (just därför är vi publik och inte tränare eller spelare) men vi måste få reagera och visa vårt engagemang. I både med och motgång.

Vi står bakom spelare, ledare och samt övriga inblandade och ger samtidigt Hasse chansen att ta vår utsträckta hand, för inte vill han gå emot Mjällby: s egna supportrar och övrig publik.

Väl mött på Strandvallens ståplats, där går havets vågor höga, där går solen aldrig ner.

Styrelsen Sillastrybarna

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons