Annons

Broby jobbar i brant uppförsbacke

FOTBOLL Konkurrenterna spelar träningsmatch. Samtidigt laddar Broby mentalt i backarna utanför Brösarp. –Det ger mer, förklarar tränaren Tony Vedin.
Sport • Publicerad 26 mars 2001
Lagarbete. Erling Larsson (massör), Torgny Håkansson, Niklas Bosson och Mats Malmberg hjälptes åt.
Lagarbete. Erling Larsson (massör), Torgny Håkansson, Niklas Bosson och Mats Malmberg hjälptes åt.Foto: 
Joel Andersson och Broby siktar högt.
Joel Andersson och Broby siktar högt.Foto: 
Slalom mellan träden. Ola Kronholm sliter hårt för en bra tid.
Slalom mellan träden. Ola Kronholm sliter hårt för en bra tid.Foto: 
Joel Kronholm tog den snabba vägen över grenarna.
Joel Kronholm tog den snabba vägen över grenarna.Foto: 
Peter Bertilsson är snabb.
Peter Bertilsson är snabb.Foto: 
Den mentale tränaren Anders Albäck dirigerar.
Den mentale tränaren Anders Albäck dirigerar.Foto: 
Upp med säcken. Johan Åberg och Emil Malmberg är på väg uppför backen med den otympliga 21-kilossäcken. För Broby är samlingen utanför Brösarp ett led i den mentala träningen Bilder: TOMMY SVENSSON.
Upp med säcken. Johan Åberg och Emil Malmberg är på väg uppför backen med den otympliga 21-kilossäcken. För Broby är samlingen utanför Brösarp ett led i den mentala träningen Bilder: TOMMY SVENSSON.Foto: 

Broby IF siktar högt. Den uttalade målsättningen är att vinna sexan och ta steget upp i femman den här säsongen.

Ett led i förberedelserna inför seriestarten är mental träning och i lördags avslutade laget sin utbildning.

Annons

–Det vi gör här är ett fantastiskt sätt att öka lagkänslan på. Det är dessutom mycket trevligt och betydligt mer effektivt än ett träningsläger, säger Tony Vedin, ny för året i Broby IF. Därför har han – utan dåligt samvete – valt att lägga undan bollen för en dag. Och ingen av spelarna klagar – tvärtom.

–Jag tycker det här är bra. Man lär sig att se på fotboll på ett helt annorlunda sätt, man tänker på laget och ser till det positiva. Det är mycket enkla saker som man kanske inte tänkt på innan, säger David Johnsson.

Tidigare under försäsongen har laget samlats för totalt tre teoripass med mental träning i fokus.

Det sista och avslutande passet hålls utomhus i de fortfarande snöiga backarna utanför Brösarp och är till största del inriktat på fysiska övningar. När Kristianstadsbladets utsända dyker upp sliter Göingelirarna för fullt.

Men inte ens en otymplig 21-kilossäck som ska släpas upp och ner för en brant backe 29 gånger på tid lyckas ta död på humöret.

–Inte en chans, flåsar Vedin.

–Men du, jag lovar, en del övningar är grymt jobbiga. Du ska se nästa. Där får man en enorm syreskuld.

Laget håller snittet på 35 sekunder, tar sig i mål på 16 minuter och 14 sekunder och belönas med full poäng.

Efter förflyttningen till nästa snöiga och backe verkar hela 29-mannatruppen ha glömt säcken och blivit av med mjölksyran.

Istället förbereder sig alla för den sugande slalomlöpningen mellan träden i den rejäla branten. I mitten står den mentale tränaren Anders Albäck och dirigerar.

Annons

22 övningar är inplanerade på programmet och ju snabbare eller bättre tid Brobylaget presterar desto fler poäng skrapar de ihop. För att lyckas bra krävs det ett fungerande samarbete.

–Tiderna har tagits fram när andra lag och föreningar har varit här. Och det är rätt tuffa krav, det garanterar jag, säger Albäck.

Samtidigt passar han på att repetera de teoretiska kunskaperna.

–Till varje moment är det kopplat en fråga från teoripassen. Klarar laget den får de extra fördelar. Anders Albäck har sysslat med mental träning inom både företags- och idrottsvärlden.

–Det är en viktig del för helheten. En god idrottsprestation kräver mer än det fysiska. För ett lag som Broby är det viktigt att alla ställer sig bakom målsättningen och hjälper varandra för att nå dit. Det gäller dessutom att alla vet vad som krävs för att lyckas, säger han. För Tony Vedin är tankarna inte nya.

För tre år satsade han på samma koncept med division VII-laget Rinkaby.

–Det gav resultat direkt. Vi gick upp i både sexan och femman och jag är helt övertygad om att vi hade stor nytta av den mentala träningen, säger han.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons