Annons

Bromöllatalang ska bli bäst i världen

VATTENSKIDOR Nordisk mästare dubbelt upp i fjol. Rankad sexa i världen bland juniorerna. Men vattenskidtalangen Marcus Nordström är långt ifrån nöjd: – Jag siktar på att bli bäst, säger 19-åringen från Bromölla.
Sport • Publicerad 28 juni 2001

Ända sedan Marcus Norström började med vattenskidåkning för fem-sex år sedan har karriären gått spikrakt uppåt.

Men så handlar det också om full satsning från ”Mackes” sida.

Annons

SM-bronset i hopp i fjol, liksom de två guldmedaljerna från junior-NM var bara början.

Nu siktar Marcus högre.

– Jag har tillbringat sammanlagt ett år i USA och tränat där, och det har givit mig enormt mycket. Samtidigt har jag tränat bra i vår sedan jag kom hem... jag känner mig i bättre form än någonsin, och nu hoppas jag också kunna visa det under tävlingarna i sommar, säger 19-åringen.

– Det är stor skillnad att träna i USA jämfört med här. Där är förhållandena nästan alltid perfekta, här hemma är det ofta regn, blåst eller spolierade träningar på annat sätt, påpekar vattenskidtalangen. Marcus är fortfarande junior, men rankas tvåa i Sverige i hopp.

– När jag först åkte till USA hade jag hoppat 37 meter. Nu har jag hoppat 54,9 meter, berättar Marcus.

De bästa juniorerna i världen hoppar mellan 55 och 57 meter.

Marcus ligger med andra ord i absolut världsklass – men så är han också rankad sexa i världen bland juniorerna.

nHur ligger du till i seniorklassen då?

– Seniorerna har högre fart på båten, plus att rampen är brantare. Det gör att de bästa av seniorerna hoppar runt 70 meter. Där har jag en bit kvar – men jag planerar att börja tävla mer i seniorsammanhang under sommaren, säger Marcus Nordström.

Men ibland blir tävlingarna inte riktigt som man tänkt sig. Vid tävlingarna på hemmaplan hos Bromölla vattenskidklubb för ett par veckor sedan kraschade Marcus på uppvärmningen, och följden blev att han inte startade i hoppklassen över huvud taget.

Annons

– Jag kände mig lite stel i nacken, och kan man inte ge 100 procent så är det lika bra att låta bli. Hopp är så krävande att man behöver vara helt på topp för att köra. Men det är sånt som händer. Alla vattenskidåkare som vill komma någonstans har någon gång kraschat. Marcus är kombinationsåkare, det vill säga han tävlar i vattenskidåkningens alla tre grenar hopp, slalom och trick. Hoppet ser han dock fortfarande som sin bästa gren:

– Men jag har förbättrat mig väldigt mycket i slalom under tiden i USA, så jag hoppas det kommer att gå bra även i den grenen i sommar, säger Nordström.

Tävlingarna som Marcus satsar på i år är förstås SM, som går om drygt tre veckor.

Och EM för juniorer, som avgörs i Portugal senare under sommaren.

Sedan väntar ett år i skolan – Marcus ska gå sista året i gymnasiet efter sabbatsåret han tillbringade i USA – innan hårdsatsningen tar vid på nytt.

– Jag funderar på att söka till något college i USA, och satsa på vattenskidåkningen, säger han.

nVad får dig att så fullständigt gå in för vattenskidåkningen?

– Jag har alltid älskat idrott i alla dess former, och har idrottat mycket. Jag har till exempel spelat ishockey i TV-pucken. Men sen när jag började med vattenskidor kändes det som det var min grej, jag tyckte det var jättekul och dessutom kom framgångarna ganska snabbt.

Och när Marcus gör någonting är det bara ett läge som gäller: full satsning.

Annars är det liksom ingen mening med att idrotta.

Annons

Och därmed siktar han också på seger när första deltävlingen i Swedish Cup avgörs mitt i Tivoliparken under Christianstadsdagarna. Trots att Marcus inte har minsta chans att vinna cupen, eftersom han missar fjärde deltävlingen:

– Den tävlingen går samtidigt som junior-EM, och jag väljer att åka till Portugal. Jag prioriterar att köra för landslaget och få representera Sverige.n

Av Cecilia Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons