Bromöllatjejen Malin Jönsson tvåa i Kristianstads Masters

VATTENSKIDOR Andra tävlingen för säsongen och hemmaplan. Då slog Malin Jönsson från Bromölla vattenskidklubb till. – Andraplats – det får jag vara nöjd med, säger hon.
Sport • Publicerad 9 juli 2002
Andraplats i Kristianstads Masters – nu siktar Bromöllatjejen Malin Jönsson på SM. Bild:
Andraplats i Kristianstads Masters – nu siktar Bromöllatjejen Malin Jönsson på SM. Bild:Foto: 
Henrik Tengius blev liksom klubbkompisen i Bromölla, Malin Jönsson, tvåa i Kristianstad.
Henrik Tengius blev liksom klubbkompisen i Bromölla, Malin Jönsson, tvåa i Kristianstad.Foto: 

Malin Jönsson har tidigare tränat hårt och tävlat flitigt för att hänga med de bästa i Sverige. Den här säsongen har det inte blivit lika tätt mellan tävlingarna. – Man har annat att göra… det är mycket med familj och jobb, förklarar hon där hon står med en slumrande dotter runt halsen. Men på tävlingen igår, Kristianstads Masters – som ingår i Sweden Cup – gav hon järnet. Hemmaåkaren var nöjd med att ha kommit till finalåkningen, men väl där satsade hon hårt mot prispallen. Och det höll… nästan hela vägen. Hon besegrade Martina Grinups i semifinalen. Bromöllatjejen passerade två bojar i farten 55 kilometer i timmen, medan Martina Grinups föll innan hon klarat den första. Därmed var finalplatsen Malin Jönssons. Finalen blev en hård fight. Både Malin Jönsson och finalmotståndaren Sandra Larsson klarade de fyra bojarna när båten gick i 52 kilometer i timmen. Det blev ett nytt åk. Båten i 55 kilometer i timmen. Då, i andra åket, fick hemmahoppet se sig besegrad. Malin Jönsson klarade två och en halv boj, medan Sandra Larsson fixade samtliga fyra och avgick med segern. För Malin Jönsson finns chans till revansch nästa vecka då Sweden Cup kommer till Laholm. Veckan efter är det SM. – Jag hoppas på en finalplats, säger Malin Jönsson. I herrklassen fanns svensk vattenskidåknings största affischnamn, Michael Kjellander på startlinjen. Åkaren som är den mest kände i Sverige och bland annat har 21 världscupsegrar bakom sig och som varit proffs i USA under många år. Men i kvartsfinalen försvann storfavoriten mot veteranen Ulf Skande. De båda var lika efter första åket men när man kortat linan, från 14 till 13 meter föll Kjellander innan han rundat den andra bojen. Helt klart en missräkning. Många hade nog förväntat sig att han skulle upprepa sin seger i Kristianstads Masters från ifjol. – Det trodde väl jag också, erkänner Kjellander. – Men nu uppstod ett missöde. Något som egentligen inte ska få hända. Situationen han pratar om uppstod vid andra svängen. Kjellander kom för långt ner i vattnet vid andra bojen och föll. – Men har man varit med i gamet länge så får man räkna med att sådant sker då och då, säger Kjellander som inte längre tävlar lika intensivt som förut. Till vardags är han sportchef för det danska förbundet och tränar åkare i Danmark. – Det är bara en bonus när man får åka själv. Efter att Kjellander fallit bort blev finalen en kamp mellan Mårten Krantz och Henrik Tengius. Den senare har tidigare tävlat för Karlshamn men bestämde sig nyligen för att ansluta sig till Bromölla. Finalen vann Mårten Krantz tämligen enkelt sedan Tengius gått omkull redan efter två bojar.q

Av Mikael Hallqvist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.