Brottningslandskamp i Tollarp

BROTTNING Sverige–Tunisien. I Tollarp! Den 8 mars står Gärds BK som värd för sin första damlandskamp i brottning.
Sport • Publicerad 16 februari 2001

–Det är en rolig grej för lilla Tollarp och ett kvitto på att vi är en respekterad klubb, säger Tommy Lövkvist, sekreterare i Gärds BK.

Tollarp är sedan länge ett etablerat fäste för tjejbrottning.

Nu väljer Svenska Brottningsförbundet att förlägga en damlandskamp på orten.

Gärds BK fick en förfrågan i tisdags.

Svaret kom blixtsnabbt.

–Man kan inte tacka nej till en sån grej, säger Gärds-ledaren Tommy Lövkvist. Det betyder att hela svenska damlandslaget, under ledning av Frank Steen, kommer till Tollarp.

Affischnamnen som ska förgylla föreställningen är bland andra Kristianstadsbon Ida Hellström och ex-världsmästarinnan Sara Eriksson.

–Upplägget är inte riktigt klart, men förutom Sverige–Tunisien ska vi ha en match mellan Skåne och USA. Den matchen kommer troligen att gå innan huvudmatchen, säger Tommy Lövkvist.

Gärds Brottarklubb, som har skördat stora framgångar på tjejsidan, fick chansen via Sune Arvidsson i Klippan. Den 9-11 mars arrangeras nämligen Klippan Lady Open och när ändå stjärnorna är i trakten sökte Arvidsson en landskampsarrangör i samband med stortävlingen.

Valet föll på Gärds och Tollarp.

–Det är perfekt att få ut brottningen och kunna profilera den på andra orter. Det här är jättepositivt och förhoppningsvis kan det här stimulera intresset så att 50-100, både tjejer och killar i regionen, nya börjar brottas, säger Christer Persson, ledamot på Svenska Brottningsförbundet.

Landskampen ska ge Gärds Brottarklubb och tjejbrottningen i övrigt rejäl PR.

Och det kostar dessutom inte Gärds BK något att stå som arrangör.

–Förr hade vi en sanktioneringsavgift till Brottningsförbundet på 5000–10000 kronor. Varför? Det är bättre att slopa den så att man kan profilera brottningen. Det innebär att det blir ett billigt arrangemang för Gärds, säger Christer Persson.

Av Patrik Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.