Annons

Centrum fick en smakstart

KARATE Igår var det premiär för Svenska karate alliansens serie. Den första omgången arrangerades av initiativtagarna Centrum Karateklubb. Och arrangörsklubben fick en smakstart i kumiteserien. Tre segrar av tre möjliga och ledning i serie B.
Sport • Publicerad 12 mars 2001
Hemmahoppet Drago Krznaric vann sin första match i kata, men i den andra omgången blev det stopp för Drago.
Hemmahoppet Drago Krznaric vann sin första match i kata, men i den andra omgången blev det stopp för Drago.Foto: Koncentrerad.

–Det var verkligen roligt. Det här kommer att bli ett stort lyft för killarna, menar tävlingsledaren Dejan Brajic.

Han och de andra ledarna i Centrum Karateklubb är initiativtagare till den allians som bildats. Tio klubbar från Skåne, Blekinge, Småland och Halland är anslutna och under de två månader som alliansen funnits har det bara varit positivt.

Annons

En av anledningarna till att Brajic ville starta en allians var att skapa tävlingsmöjligheter för utövarna.

–Det här ger killarna perfekta tävlingsförhållanden. De får möjlighet att möta och sparra mot andra jämngoda motståndare, säger Dejan. När det normalt sett handlar om seriekarate så tävlar man enbart i kumite.

Men när alliansens serie hade premiär igår i Centralskolan inledde man med att tävla i den andra formen av karate kata.

Två hemmahopp fanns. Både Conny Månsson och Drago Krznaric vann sina två första matcher, men sen blev det stopp i den andra omgången.

Katamomentet vanns istället av Wäxiös Bo Vedenbrandt, som i finalen besegrade klubbkamraten Kennert Bergkvist.

–Jag tycker att både Conny och Drago gjorde bra ifrån sig. Det är nyttigt för dom att få tävla, säger klubbens ordförande Zivko Brajic.

Serien omfattar fyra omgångar och efter den första omgången leder alltså Bo Vedenbrandt kataserien. Han fick fyra poäng för sin seger. Kennert fick tre poäng, trean Sadik Sadik från Warberg fick två och övriga, som alla slutade fyra, fick ett poäng. Efter den inledande tävlingen i kata var det dags för kumite. Centrum Karateklubb som kom till start med två lag i serie B. Ett Centrum KK Kristianstad och ett Centrum KK Sölvesborg.

Redan i den första omgången möttes klubbarna och det var Kristianstad som vann prestigemötet.

–Det var en jämn match, där Kristianstad drog det längsta strået. Det kunde lika gärna slutat åt andra hållet, menar Dejan Brajic solidariskt.

Kristianstadgänget, Daniel Herbertsson, Pär Milton och Jonathan Grube, vann med 3–0.

Annons

I nästa match väntade Warbergs andra lag och då ersatte Misa Mastilo Daniel Herbertsson. Kristianstad vann med 2–1 och i den sista omgången blev det seger mot Carlshamn med 3–0.

Tre matcher – tre segrar och Kristianstad toppar serie B på full pott.

–Det är bara roligt. Men det viktigaste är att killarna får chansen att tävla, menar Dejan. Det var också premiär för de nya reglerna i karate.

Kast har blivit tillåtet och ett nytt poängsystem ska göra det lättare för publiken att hänga med.

–Det nya poängsystemet gör också att spänningen i matcherna ökar. Det är lätt att matcherna svänger i slutsekunderna, säger Zivko Brajic.

–Men det är lite svårt att uttala sig om de nya reglerna. Först efter SM som avgörs i Karlstad i början av april vet vi om det är bra eller inte...

Andra omgången av alliansens serie kommer att gå i Växjö i maj månad och de två övriga omgångarna avgörs i höst.

–Var är ännu inte bestämt, men det finns klubbar som är intresserade av att arrangera tävlingarna, säger Dejan.

–De flesta som jag pratat med har varit mycket positiva till alliansen och jag tror stenhårt på den här idén, avslutar Dejan Brajic.

Av Jonas Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons