Annons

Chelsea snart amerikanskt – köpet godkänns

Premier League gör tummen upp och den brittiska regeringen verkar inte ha några invändningar.
Todd Boehly och investerare runt amerikanen kommer allt närmare ett köp av Chelsea.
Den jättelika affären kan bli klar inom kort, uppger BBC.
Fotboll • Publicerad 24 maj 2022
Amerikanske affärsmannen Todd Boehly, tvåa till vänster, är nära att slutföra köpet av Chelsea. Arkivbild.
Amerikanske affärsmannen Todd Boehly, tvåa till vänster, är nära att slutföra köpet av Chelsea. Arkivbild.Foto: Alastair Grant/AP/TT

Den invecklade och tidskrävande affären har kantats av hinder, spekulationer, bud och motbud sedan Roman Abramovitj satte upp klubben till försäljning i början mars.

Den ryske oligarken, förklarad icke önskvärd i England på grund av hans kopplingar till den ryske presidenten Vladimir Putin, förbjöds tjäna pengar på att sälja klubben och han fick heller inte återkräva ett lån i storleksordningen 20 miljarder kronor.

Drabbad av sanktioner

Annons

Som många andra stenrika och inflytelserika utlandsbaserade ryssar, som ansågs befinna sig under Kremls paraply, drabbades Abramovitj av omfattande sanktioner på grund av Rysslands krig mot Ukraina.

Abramovitj dementerade att han krävt lånet tillbaka och stod fast vid sitt löfte att alla inkomster från avyttrandet av den klubb han ägt sedan 2003 skulle gå till välgörande ändamål.

Ett flertal intressenter har lagt bud på Chelsea, men av olika skäl inte godkänts av myndigheterna.

Till sist återstod Los Angeles Dodgers delägare Todd Boehly och det konsortium av investerare amerikanen satt ihop.

Tillstånd ska utfärdas

Enligt Premier League uppfyller Boehly & Co de ställda kraven och ligan godkände under tisdagen budet på cirka 52 miljarder kronor. Innan den jättelika affären helt går i lås ska den brittiska regeringen ställa ut formella tillstånd.

En källa med insyn säger till BBC:

– Vi tror att alla är redo för att utfärda de nödvändiga tillstånden. De sista återstående hindren kokas ned till ett antal teknikaliteter som diskuteras med klubben.

En av premiärministern Boris Johnsons talespersoner bekräftar för nyhetsbyrån AFP att regeringen och Chelsea arbetar för att slutföra försäljningen.

– Det pågår omfattande diskussioner och vi kommer att ge ytterligare detaljer så snart vi kan.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons