Annons

"Chippen" populär gäst i Edenryd

Igår förmiddag fick Edenryds IF:s fotbollsskola ett fint besök. Belgienproffset Christian "Chippen" Wilhelmsson dök nämligen upp och berättade om sig själv och sin karriär.
Sport • Publicerad 22 juni 2005

När den vanliga skolan är slut brukar Edenryds IF ta tillfället i akt och arrangera sin årliga fotbollsskola. Klubben brukar köra enligt det koncept som kallas "Svenska landslagets fotbollsskola", vilket innebär att svenska fotbollförbundet sponsrar med till exempel bollar, tröjor och vattenflaskor till alla som deltar i fotbollsskolan.

Eftersom det är förbundet som ligger bakom den riksomfattande satsningen sitter det förstås extra bra om de olika föreningarna kan presentera en landslagsman som gäst under någon av dagarna. Den grejen fixade Edenryds IF med bravur i går när Christian Wilhelmsson (eller Chippen som han också kallas) gjorde ett bejublat besök på Idrottsplatsen i det lilla skånska samhället. De drygt 100 barnen i åldrarna 7-15 år hälsade den celebre gästen välkommen med en stor applåd. Därefter började den 25-årige landslagsmannen berätta om hur hans fotbollskarriär inleddes som sexåring hemma i Mjällby AIF och hur den sedan har fortsatt med spel i norska Stabaek och den nuvarande klubben Anderlecht i Belgien. Som de flesta redan känner till har även debuten i det svenska landslaget klarats av.

Annons

En nyfiken ung man undrade om Wilhelmsson tänker fortsätta att spela för Anderlecht även till hösten. Svaret blev att det ännu inte är riktigt bestämt vilken klubbadress Chippen har nästa säsong.

– Vi får se hur det blir. Ingenting är klart i dagsläget även om det kanske lutar åt ytterligare ett år i Belgien, sade huvudpersonen själv angående det eventuella klubbytet.

En annan fråga gällde varifrån smeknamnet Chippen kommer.

Svaret blev att det härstammar från den där gången då Christian Wilhelmsson stod för en riktigt fin chip när han spelade minigolf med några av sina kompisar.

Han lyckades få bollen över hindret på banan och rakt ner i hålet. Sedan den dagen får han dras med sitt smeknamn. Frågestunden innehöll också frågan om vilket lag Chippen håller på i allsvenskan samt vem som är den bästa spelaren han har mött på en fotbollsplan.

– I allsvenskan håller jag på Malmö FF. Två av de bästa spelarna jag har mött är Thierry Henry och Luis Figo, svarade Wilhelmsson.

När frågorna var slut skickades en fotboll fram till Chippen som drog i gång en uppvisning i hur man jonglerar med en fotboll. Efter det var det sedan dags för de fyra grupperna att bli fotograferade tillsammans med den populäre liraren från Listerlandet.

– Det känns mycket bra att besöka den här typen av arrangemang. Inte minst eftersom jag gärna vill ge något tillbaka. Jag minns själv hur skoj det var när man var liten och fick besök av någon känd spelare på fotbollsskolan, sade Christian Wilhelmsson när Bladetsporten fick en pratstund med honom.

Roger Gustavsson är en av ledarna som är med och arrangerar fotbollsskolan i Edenryd. Han berättar att förutom Chippens besök så har föreningen även bokat in besök från såväl räddningstjänsten som tullen under de fyra dagar som fotbollsskolan håller på.

– Vi kan inte bara hålla på med fotboll hela dagarna. Det måste finnas något annat också annars är det lätt hänt att barnen och ungdomarna tröttnar, säger Roger Gustavsson.

Markus Danielson

FOTBOLL EDENRYD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons