Christoffer Nilsson – varje tränares dröm

BROTTNING Under december månad vann Christoffer Nilsson samtliga matcher han gick i grekisk-romersk stil. För det belönande Kristianstadsbladet honom med priset som Månadens Talang.
Sport • Publicerad 3 januari 2001
Månadens talang. BK Vikings brottare Christoffer Nilsson är en talang utöver det vanliga och beskrivs av sin tränare som ”en tränares dröm”. Inget dåligt omdöme! Bild: RONNIE SMITH
Månadens talang. BK Vikings brottare Christoffer Nilsson är en talang utöver det vanliga och beskrivs av sin tränare som ”en tränares dröm”. Inget dåligt omdöme! Bild: RONNIE SMITHFoto: 
Seger – igen. Christoffer Nilsson har vant sig vid att vinna. Ofta med stora siffror, dessutom.
Seger – igen. Christoffer Nilsson har vant sig vid att vinna. Ofta med stora siffror, dessutom.Foto: 

Men han blev inte förlustfri under årets sista månad.

Han ställde för första gången upp i ungdoms-SM i fristil och där knep han överraskande ett brons efter seger i bronsmatchen mot Kalle Andersson, Arboga.

–Vi var sex deltagare i klassen och jag trodde på medaljchans.

Hur ändrade du taktik i fristil eftersom som ni får greppa om benen?

–Inte mycket. jag kör som jag brukar göra. Det enda var att jag tänkte på att även skydda benen. Det är i grekisk-romersk stil som han är landets bäste 14:e årige brottare i sin viktklass.

Han fick visserligen bara silver på ungdoms-SM i somras, men det var efter förlust i finalen mot ett år äldre Zackarias Tallroth från BK Trim.

I GlenTons mästarmöte under första helgen av december visade han att ingen kille i samma ålder och vikt i landet är bättre än BK Vikings brottartalang.

De bästa i Sverige fanns på plats, totalt 240 deltagare i cupen, och i Christoffers klass fanns nio motståndare. Han vann samtliga matcher - i alla utom en gjorde han tvåsiffrigt. I den sista matchen, som betydde säkrad totalseger, väntade Naser Davodi. Men med bland annat en snygg mara gick Christoffer mot en enkel seger, 11–2.

–Tuff match, jag blev skallad två gånger, minns Christoffer.

Segern rankar han högt, inte minst med tanke på att segern kom efter att slagit samtliga deltagare.

–I ett SM kan lottningen avgöra hur långt man kan gå. I GlenTons var det att alla mötte alla och det var mer rättvist.

Bara veckan efter var Christoffer tillbaka på mattan, i Knattekampen i Hässleholm. En mindre tävling som han vann problemfritt.

–Det blev en rätt så lugn seger. Men man får ingenting gratis i brottning. Med nytt år blir det också klassbyte för Christoffer, från pojk till ungdom som är till och med det året han är 17.

Christoffer beskrivs som en träningsflitig och mycket ambitiös kille. Hans tränare Roland Franzén har följt honom sedan han började som sex-åring och aldrig sett honom varken fuska eller hålla igen under ett träningspass.

–Han är en tränares dröm. Han kör tre dagar i veckan med klubben, sen kör han något individuellt pass. Han är väldigt lugn och ödmjuk utanför mattan, men på matten är han en viljestark fighter, berömmer Roland.

Inte ens under jullovet kunde Christoffer hålla sig ifrån brottningen.

–Jag var på ett träningsläger i Klippan som jag anmält mig till. Men lite ledig var jag...

Hur bra Christoffer kan bli är svårt att sia om. Men han har förutsättningarna – om vi får tro tränare Franzén, som till sin hjälp har Karl–Börje Augustinsson.

–Han har både de psykiska och fysiska förutsättningarna för att bli riktigt, riktigt bra.

fakta

Namn: Christoffer Nilsson.

Ålder: Fyller 15 i april.

Längd: 1.54 meter.

Vikt: 43 kilo.

Född: Broby.

Bor: Broby.

Familj: Mamma Susanne, pappa Stefan, syster Johanna och bror Alexander.

Yrke: Studerande, går i årskurs åtta på Göingeskolan i Broby.

Klubb: BK Viking (Broby).

Meriter: USM–silver (grekisk-romersk), USM–brons (fristil), två segrar i Göteborg Open, seger i GlenTons mästarmöte.

Aktuell: Utsedd till månadens talang i december.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.