Covidskandal i portugisiska ligan

Benfica ledde med 7–0 mot Belenenses i den portugisiska ligan. Men bara minuter in i andra halvlek tvingades domaren blåsa av "kampen".
Anledningen: Belenenses är svårt drabbat av covid och kunde inte ställa upp med fullt lag.
Fotboll • Publicerad 28 november 2021
Benficaspelare suckar efter ett insläppt mål i Champions League i veckan. Lördagens match i inhemska ligan fick avbrytas på grund av covidkaos.Foto: Joan Monfort/AP/TT

– Det här är en svart dag för portugisisk fotboll och för hela landet, säger Benficas ordförande Rui Costa.

På söndagen meddelade Portugals fotbollsförbund att man ska utreda omständigheterna kring matchen.

Belenenses har enligt egna uppgifter 14 spelare och ett antal personer ur staben i covidkarantän och kunde bara ställa nio spelare på planen i hemmamötet mot Benfica. Två av dem var målvakter, varav en fick agera utespelare, uppger portugisiska medier.

"Tappat all färg"

Matchen ställdes dock inte in av förbundet och det hela blev mer en fars än kamp. Efter tio minuter hade storlaget Benfica gjort tre mål och i halvtid stod det 0–7 på resultattavlan.

Efter pausvilan kom bara sju av hemmaspelarna ut för spel, två vägrade fortsätta matchen, och tre minuter in i halvleken gick målvakten João Monteiro med hävdad skada av plan från sin mittfältsposition – varpå domaren tvingades blåsa av tillställningen.

Flera av Belenenses spelare som inte kunde ställa upp protesterade på Twitter där de bland annat skrev att "fotbollen har i dag tappat all färg".

"Vi borde alla skämmas"

Inte heller Benfica tyckte att matchen skulle ha spelats.

– Jag ångrar av hela mitt hjärta det som hände i dag. Benfica följde bara reglerna, på samma sätt som Belenenses tvingades göra. Om de inte spelade skulle de ändå förlora matchen. Vi borde alla skämmas för det som hände, men det är inte Benfica som är ansvarigt för denna skamfläck, säger klubbordföranden Rui Costa enligt Correio da Manhã.

Det portugisiska förbundet hävdar enligt tidningen att Belenenses inte kommit med en formell begäran om att matchen skulle skjutas upp, men klubbordförande Rui Pedro Soares säger att de under lördagen meddelat detta och fått till svar att laget var tvunget att ställa upp, annars skulle de förlora på walk over och kunna bli straffade med poängavdrag.

I ett uttalande på söndagen meddelade förbundet att man ska starta en utredning för att utkräva ansvar, framför allt kring efterlevnaden av coronaprotokollet, uppger Reuters.