”Crazy Race är en tävling i tiden”

MULTISPORT Har du inte kommit på vad du ska ge släktingen eller kompisen i julklapp? Bara lugn. Bladetsporten bidrar gärna med tips. Varför inte en biljett till Crazy Race? Han eller hon får äventyr och motion på köpet.
Sport • Publicerad 29 november 2001

På lördag släpps biljetterna. Och du som har rötterna i Kristianstadsbladets upptagningsområde är prioriterad.

– För att det här ska bli en succé tror jag det är viktigt att kristianstadsborna känner att det här är något för dom. Ett evenemang som de känner stolthet inför. Därför kommer dessa människor att få första tjing när det gäller anmälning, säger Mats Svensson idékläckare och verksam inom Pan-Kristianstad. Startnummer 100–999 säljs därför ut under en lokal kampanj som pågår fram till den 28 februari. Hoppar du på tåget redan första året får du en unik möjlighet att köpa en orange nummerlapp som ger dig ett permanent startnummer.

– Det är som med tatueringar. Din maka eller make kan du inte tatuera in för hon eller han kan alltid bytas ut. Men din son eller dotter förblir alltid din och kan därför tatueras in, ler Mats.

Alla som köper ett eget startnummer före den 27 januari deltar dessutom i utlottningen av två resor till Tough Guy i England i slutet av januari.

– En tävling som avgörs utanför Wolverhampton och det är från den som vi hämtat inspiration. Men Crazy Race är en betydligt snällare variant, lovar Mats Svensson. Kristianstad Crazy Race ska bli ett stort, återkommande idrottsevenemang. En tävling som ska locka deltagare från hela landet till Kristianstad.

Ett evenemang som ska sätta Kristianstad på kartan.

– 3000 deltagare första året är målsättningen. Och jag tror inte vi kommer att bli besvikna, säger Mats Svensson.

Men det är bara början. Inom tre år ska tävlingen locka 10000 deltagare till Norra Åsum.

– Det är en fullt realistisk målsättning. Kristianstad Crazy Race är en tävling i tiden, ett idrottsligt upplevelseevenemang.

Arrangörerna har inte lämnat något åt slumpen. Tillsammans med reklambyrån Quid har Pan-Kristianstad och Gärds satsat på en professionell marknadsföring.

– Det här är ingen amatörgrej som ska hålla ett år. Vi jobbar för att det ska bli riktigt stort och då måste det vara bra från början.

Louisa Jirsell heter damen som plockat fram den logotype som gäller för tävlingen. Den föreställer en man med hästhovar som springer genom elden.

– Vi ville få fram det tuffa med tävlingen. Det gäller att vara modig och stark för att klara en utmaning som Crazy Race, säger Louisa Jirsell. Kristianstad Crazy Race kan kort och gott beskrivas som en fälttävlan för människor. Ett kraftprov där hela kroppen ska få sitt.

Det handlar om att krypa, simma, klättra och löpa. I tuffast möjliga terräng.

– Det ska vara tufft, men inte omänskligt. Ingen ska behöva bryta, vår tanke är inte att skrämma utövarna.

Loppet pågår minst 1,5 timme. Efter 1,5 timmes löpning går målskottet och förste löpare i mål efter skottet vinner. Därför kan segraren springa längre tid än 1,5 timme beroende var på banan han eller hon befinner sig.

– Sista varvet måste påbörjas efter 1 timme och 15 minuter, berättar Mats Svensson.

Man kan tävla i lag samtidigt som man är med i den individuella tävlingen. Lagen består av max åtta deltagare och alla i laget måste vara anmälda och tävla individuellt. Gärds fälttävlansbana i Norra Åsum kommer att utgöra basen för själva banan.

– Området är helt perfekt för den här typen av evenemang. Det kommer att bli flera spektakulära hinder. Det finns egentligen ingen begränsning, det är banbyggarens fantasi som styr.

Arrangörerna vänder sig till flera målgrupper.

– I första hand vänder vi oss till människor i åldern 20-40 år, killar och tjejer som en gång idrottat men som lagt av och söker en ny upplevelse. Då är Crazy Race den perfekta utmaningen.

Själva tävlingen avgörs den 29 juni.

Av Patric Nilsson 044-18 55 49
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.