Däcken höll inte hela vägen för Folkesson

Stefan Folkesson har redan lagt den otäcka kraschen i Italien bakom sig. Igår var han med och slogs om segern i den svenska premiären.
Sport • Publicerad 5 maj 2003
Stefan Folkesson jagar storfavoriten Christer "Cralle" Lindholm.
Stefan Folkesson jagar storfavoriten Christer "Cralle" Lindholm.Foto: 
Så nära...men ändå en bit ifrån. Stefan Folkesson körde in på en fjärde plats.
Så nära...men ändå en bit ifrån. Stefan Folkesson körde in på en fjärde plats.Foto: 

För en vecka sedan kraschade Stefan Folkesson i EM-premiären på Vallelungabanan i Italien. Trots den svindlande hastigheten 200 kilometer i timmen klarade sig den rutinerade Kristianstadsföraren helt utan skador.

I helgen var han tillbaka på sin nya Honda igen och visade direkt att han vill vara med och slåss om guldet i stjärnspäckade Veidec Trophy.

– Motorcykeln är snabb och med lite mer träning så kan vad som helst hända, flinar Stefan Folkesson.

Han var inte lika nöjd med den snöpliga fjärdeplatsen futtiga två tiondelar bakom Lars-Erik Landström.

– Att bli fyra är lite trist. Man vill ju vara med på prispallen och det var ju nära. Men grabbarna där framme är ruskigt snabba. Gör man ett misstag och tappar en sekund, så är det otroligt tufft att komma i kapp. Stefan Folkesson startade i pole position i Falkenberg – tack vare det lyckade valet av regndäck i kvalet – och var först ut efter första kurvan.

– Tanken var att ta starten och rycka ifrån, men Fredrik Jansson vägrade släppa till något.

Jansson gick om redan på det första varvet och på det andra passerade även storfavoriten Christer ”Cralle” Lindholm.

Stefan Folkesson såg länge ut att ha tredjeplatsen under kontroll, men när tätförarna stoppades upp inför varvningarna av de sämsta i fältet smög sig både Jimmy Lindström och Lars-Erik Landström förbi.

– Ungefär samtidigt började mina däck att tappa fäste. Ska man vara med där upp måste man ha däck som håller hela racet. Det gjorde inte mina i dag, säger Stefan Folkesson som säkrade fjärdeplatsen när Christer Lindholms Kawasaki drabbades av ett elfel. Fredrik Jansson, Yamaha, vann racet i överlägsen stil fem sekunder före tvåan Jimmy Lindström.

– Jag är mycket nöjd. Jag har haft stora problem här i Falkenberg tidigare, men det är aldrig för sent att bättra sig. För två år sedan hamnade jag på Varbergs Lasarett efter en krasch på första varvet. I dag känns det bättre, ler han.

För Sölvesborgsföraren Anders Lilja – som gjorde comeback efter ett uppehåll på ett och ett halvt år – slutade premiären med en klart godkänd sjundeplats.

– Med tanke på förutsättningarna är jag nöjd. Det är skönt att vara tillbaka, men vi har mycket att jobba med innan vi kan matcha tiderna i toppen, säger Lilja.

Fotnot:Roadracingpremiären i Falkenberg sänds på TV4+ tisdag 13 maj 21.00 och i TV4 onsdag 14 maj 23.05.

Anders Thell

ROADRACING FALKENBERG
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.