Dag Jönsson tillbaka i Sverige-toppen igen

SIMNING Simtalangen Dag Jönsson är ett namn att ta på allvar igen. En fjärde plats på SM är beviset på att den förre S71-simmaren är tillbaka i Sverige-toppen. – SM var helt avgörande. Hade det gott helt åt skogen hade jag flyttat tillbaka till Skåne, men nu stannar jag i Västerås, säger Dag.
Sport • Publicerad 9 juli 2002

I september 2000, efter ett silver och ett brons på SM, flyttade Dag Jönsson till Västerås SS för att bli en ännu bättre simmare. Det blev tvärtom. Omställningen blev för stor och resultaten uteblev. – Det var nog ett stort steg att flytta och bo själv för första gången, men det är många som har det tungt första året när de byter klubb, säger Dag. I takt med att framgångarna uteblev började han fundera över sin framtid. Stanna eller flytta var frågan. SM i Landskrona under den gångna helgen skulle avgöra saken. – Jag hade lösa funderingar på att flytta till en skånsk klubb, antingen Malmö eller Trelleborg, om det skulle bli flopp på SM, medger Dag. Det blev flipp. Dag Jönsson simmade in som fyra på 200 meter bröst och hade smak på medalj. – Det känns lite tråkigt när man är så nära, säger Dag. En av anledningarna till att han valde Västerås var att toppsimmaren Patrik Isaksson och topptränaren Dennis Fredriksson fanns där, men det var märkligt nog när Dennis Fredriksson slutade som det lossnade för Dag. – Det var inget fel på Dennis träningar, det beror nog inte på tränarbytet, säger Dag. Men faktum är att Dag har fått ny fart under Leo Sandbergs ledning och att han är tillbaka på samma nivå som när han lämnade Hässleholm för knappt två år sedan. – Dag simmar bra igen, men han hade faktiskt lite otur med placeringarna under SM. Han blev fyra på 200 meter bröst och hade mindre än tre tiondelar till bronset och på 100 meter slutade han nia och var tolv hundradelar från en finalplats, säger Leo Sandberg. Dag Jönsson vill inte skylla på otur. – Små marginaler, men visst känns det tråkigt att bli fyra och vara så nära. Martin Gustavsson vann på 2.16.71 före juniorerna Joakim Nielsen och Daniel Hellström. – De åkte till EJM dagen efter loppet. Hade vi bara simmat en dag senare hade jag blivit tvåa, skrattar Dag trots medaljmissen. Det viktigaste var formbesket. Dag Jönsson är tillbaka i gammalt gott slag.q FAKTA Namn:Dag Jönsson. Ålder:20 (fyller 21 i september). Längd:174 cm. Vikt:70 kilo. Född:Kristianstad. Bor:Västerås. Yrke:Spelansvarig på Ica Maxi i Västerås. Klubbar:S71, Västerås SS. Meriter:SM-silver 2000, SM-brons 2000, 2 JSM-guld, 3 USM-guld. Aktuell:Tillbaka i svensktoppen efter en tung säsong.

Av Patrik Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.