Dags för den stora tävlingsdebuten

GYMNASTIK De är i yngsta laget. Men nu är det dags för Gymtex truppgymnaster att debutera i de stora sammanhangen. Nu i helgen tävlar tjejerna i JSM.
Sport • Publicerad 17 november 2001

– Placeringar och sånt ska vi inte ens tänka på. Den här gången är tjejerna mest med för att känna på konkurrensen på den här nivån, säger tränare Tex Holmgren.

Flera av gymnasterna i Gymtex talangfulla trupp är fortfarande för unga för att få vara med i juniortävlingarna. Bara sex av gymnasterna har åldern inne, och kan tillräckligt svåra övningar för att kunna köra varven på JSM.

Sex gymnaster är det minsta antal man kan ställa upp med i en trupp...

– Så det gäller att inte någon blir skadad, påpekar Tex Holmgren. Först om två-tre år är det tänkt att Gymtex trupp ska vara på topp i juniorsammanhang.

– Då är de flesta gymnasterna något år över minimiåldern, och vi har kommit en bra bit längre rent kunskapsmässigt, säger Tex.

Tjejerna åker ändå till Helsingborg, i konkurrens med Sveriges bästa truppgymnaster upp till 20 år, för att göra sitt allra bästa.

En sak som säkert inte blir det lättaste med tanke på hur uppladdningen varit den senaste månaden.

Branden i Broby simhall har fått tuffa konsekvenser för Gymtex.

När Sporthallen tvingades stänga för sanering blev Gymtex utestängda från träningen. I två veckor fick gymnasterna träna provisoriskt i Knislinge sporthall, och efter att Broby sporthall åter kunde tas i bruk har träningen flera gånger tvingats ställas in på grund av ytterligare saneringsarbete.

– Vi har bara haft två ordentliga träningar de senaste tre veckorna, suckar Tex.

Fortfarande är mycket i Broby sporthall ett provisorium. En av ingångarna på baksidan av halle, där gymnasterna bruar gå in, är stängd och vid den andra ingången är det fullständigt kolsvart.

I korridoren innanför ingången står en lampa uppställd, och en bit fram har en vägg satts upp som skydd mot saneringsarbetet på andra sidan. Toaletten i omklädningsrummet är avstängd, med skylten ”Ej sanerat”, och över hela byggnaden ligger en svag, bränd lukt av rök.

– Det har varit jättedumt att vi inte kunnat träna ordentligt inför tävlingen, säger de sex gymnasterna i truppen.

De sista veckorna före en gymnastiktävling brukar användas till att finslipa varven, få in samstämmigheten i truppen och plocka bort de sista små felen.

Allt det där har Gymtexgymnasterna missat nu – träningarna har istället fått ägnas till att hålla uppe kunskaperna på voltvarven, och repetera friståendet.

– Men vi ska försöka göra vårt allra bästa utirån våra förutsättningar. Sen får vi acceptera att vi inte kan slåss med de bästa ännu, säger Tex.

Gymtex får som nytt lag starta i den lägsta divisionen, division V. Två av de tolv lagen i femman går sedan vidare upp till division IV.

Fast så höga ambitioner har Gymtextjejerna som sagt inte i år.

Inte i debuten i stopra mästerskapssammanhang.

Nervöst?

– Visst känns det nervöst att gå upp och tävla mot så duktiga gymnaster, säger Denise Stridh och Ida Lang, två av gymnasterna i truppen.

– Men vi ska bara upp och köra igenom våra varv och försöka göra dem så bra som möjligt. Sen gäller det att inte tänka så mycket på de andra trupperna, säger gymnasterna.

Av Cecilia Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.