Dags för DM på skidor

SKIDOR I helgen ska det köras skid-DM vid Rebbetuaröd utanför Degeberga. Om det nu finns någon snö kvar. Rapporterna säger att det ska bli plusgrader och regn, men de skånska skidentusiasterna är luttrade.
Sport • Publicerad 6 februari 2001

–Vi hoppas in i det sista. På fredag kväll avgör vi om det blir start eller inte, säger Stellan Hellberg, ordförande i längdkommittén i Skånes Skidförbund.

Det var i söndags eftermiddag som man bestämde sig för att köra skid-DM.

Platsen är utvald och programmet är spikat.

–Det blir 15 km för herrar och 5 km för damer samt ungdoms-DM på lördag och 50 km för herrar och 20 km för damer på söndag, säger Stellan Hellberg.

Att man har valt Rebbetuaröd som plats för DM gillas inte av alla.

Det finns dom som anser att Östanå är ett bättre alternativ.

–Jag har snö så jag klarar mig fram till Vasaloppet även om det skulle bli regn, säger Lars Nordh som driver anläggningen i Östanå Entusiasten i Östanå har en slinga på 800 meter, och kan lätt fixa ytterligare 500-600 meter.

Snösäkerheten där är större och varför då åka upp nya spår i skogen i Rebbetuaröd? undrar vissa.

Anledningen är enkel, enligt Stellan Hellberg.

–Det är upp till arrangörsklubbarna att bestämma. Och inom Skånes Skidförbund vill vi sprida ut tävlingarna om det går. Att lägga alla DM-tävlingar på ett och samma ställe tycker vi är fel, säger Stellan.

Arrangörerna i det här fallet är Härlövs IF och FK Åsen och dom har valt Rebbetuaröd.

–Det är en bra skyddad plats inne i skogen. De höga träden gör att snön som kommer oftast ligger kvar ganska länge, säger Stellan .

Lars Nordh skulle inte bli ledsen om man hade valt att köra DM hos honom i Östanå, men förstår samtidigt resonemanget att klubbarna själva får välja.

–Jag hoppas verkligen att dom får behålla snön så att det går att genomföra DM, säger Nordh. Samtidigt följer skidentusisterna väderleksrapporterna, och ett definitivt besked om det ska köras DM eller ej väntas komma på fredag kväll.

–Det måste finnas snö. Vi tänker inte genomföra det på is och pinnar. Och går det inte att köra i Rebbetuaröd så ställer vi nog in det, säger Stellan Hellberg.

Att flytta DM till Östanå med kort varsel är inte aktuellt.

–Nej, det har vi inte pratat om och det skulle bli för kladdigt att byta så sent, säger Stellan.

Av Patrik Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.