Dags för ”Henke” att visa vad han kan

FOTBOLL En välklädd man i kostym av italienskt snitt väntade in Henrik ”Henke” Larsson när han kom till svenskarnas hotell på Malta i måndags. En supporter i Celtics stora fanklubb. Han är större än störst i Glasgow efter sina 31 mål.
Sport • Publicerad 28 februari 2001
Henrik "Henke" Larsson, här tillsammans med Anders svensson, gör stor succé i klubblaget nu är det dags att göra mål även i landslaget.
Henrik "Henke" Larsson, här tillsammans med Anders svensson, gör stor succé i klubblaget nu är det dags att göra mål även i landslaget.Foto: Fågel eller fisk.

–De är med oss överallt, alltid, säger ”Henke”.

Till TT sade den här supportern–till vardags direktör i ett företag:

–Henrik Larsson kommer att ha gjort 50 mål när säsongen är över. Han är den bäste spelare som Celtic någonsin köpt. Större än Kenny Dalglish och han var en stor fotbollsspelare.

Nå ”Henke” gör du 50 mål?

–Det är inte jag som har sagt det. Sånt kan man inte säga. Henrik Larsson har haft en fantastiskt framgångsrik karriär i Glasgow-klubben. Efter strulet med holländska Feyenoord, som kort innebar rättegång i en fotbollsdomstol, kom han till Skottland för tre och ett halvt år sedan.

Och han stannar nog kvar i Celtic. Han har fått ett anbud på en förlängning av nuvarande kontrakt, som löper ytterligare 2,5 år.

–Min agent tittar på det, jag vet antagligen mer efter helgen som kommer. De är intresserade av att jag blir kvar, säger Henrik Larsson.

Nu är han på Malta för att göra mål för Sverige i det nya system som Söderberg/Lagerbäck testar på onsdagskvällen. 4–2–3–1 heter det för den som gillar siffror.

Ettan står för den ensamme anfallaren och den där framme blir ”Henke”.

Han har aldrig spelat i ett sådant system, varken i Högaborg, Helsingborgs IF, Feyenoord eller Celtic.

–Det ska bli skoj att testa. Det verkar bra på papperet, det kommer fram mer folk i hetluften och fyller på. Vi behöver göra mål, chanser har vi skapat tidigare men vi har inte satt dit dom. Henrik Larsson har gjort 31 ligamål den här säsongen och därmed bidragit till att Celtic i praktiken redan säkra mästerskapet.

Målrekordet i den skotska ligan är 35 mål. Det gjorde Brian McClair i mitten av 1980-talet, innan han flyttade till Manchester United.

Nästa ligamatch är mot Dunfermline på lördag.

–Målrekordet är inget jag tänker, det viktiga är att Celtic vinner. Vi är ett offensivt lag. Och jag hade inte gjort så många mål om jag inte hade haft spelare runt mig som är bra på att passa och spela fram. Fast sedan gäller det att sätta dit bollen också, säger han och ser belåten ut.

Satt dit bollen har ”Henke” gjort så pass att han är superkändis i Glasgow.

Folk vill snacka med honom, ta på honom, få autografer.

Henrik Larsson öser in mål för sin arbetsgivare.

Men i landslaget har det varit svårare att få bollen i mål. På 54 landskamper har ”Henke” gjort 12 mål.

Men han kan ju bättra på skörden mot Malta och gärna följa upp med några i Sveriges fortsatta VM-kval.

Av Bo Harmby, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.