GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Damallsvenskans nya tv-avtal – Viaplay tar över

Damallsvenskan får ett nytt hem i tv. Fem år framöver kommer fotbollens högsta damserie att sändas i Nent Groups streamingtjänst Viaplay. Enligt uppgift är avtalet värt 20 miljoner kronor.
– Det här blir ett nytt steg för damfotboll i Sverige, säger Elitfotboll Dams sportchef Stefan Alvén.
Fotboll • Publicerad 17 november 2021 • Uppdaterad 17 november 2021
Från och med nästa säsong kommer samtliga av Kristianstads DFF:s matcher att sändas på Viaplay.
Från och med nästa säsong kommer samtliga av Kristianstads DFF:s matcher att sändas på Viaplay.
Foto: Lasse Ottosson

Damallsvenskan har de senaste åren sänts hos Aftonbladet. Men nu går Nent Group in och tar över från och med kommande säsong.

Samtliga matcher sänds i Viaplay och dessutom kommer minst två matcher per vecka att sändas i tv-kanalen TV6.

"Våra ambitioner är helt enkelt att tillsammans med Elitfotboll Dam bygga upp OBOS Damallsvenskan till att bli den bästa ligan i världen", säger företagets vd Anders Jensen i ett pressmeddelande.

"Damallsvenskan är redan en otroligt stark liga med en passionerad supporterskara, och nu är det dags att ta den till nästa nivå".

Enligt uppgifter till P4 Kalmar är avtalet värt omkring 20 miljoner kronor.

– Även om vi betalar mer än det kostat tidigare så är det jämförelsevis småpengar. För att damfotbollen ska lyckas i framtiden så måste medierättigheterna öka, säger Jensen till Dagens Nyheter.

Viaplay ska sända damallsvenskan i samtliga nordiska och baltiska länder, samt Polen och Nederländerna från 2022 till 2026.

– Det här blir ett nytt steg för damfotboll i Sverige, dels blir produktionen av matcherna på en ny nivå. Tidigare har produktionen varit ganska enkel. Nu blir det en ännu mer proffsig produktion, vilket kommer att locka tittare som i sin tur lockar annonsörer som lockar till mer intresse, säger Stefan Alvén, sportchef för Elitfotboll Dam, organisationen för elitlagen i damfotboll.

– Det blir en positiv spinoff-effekt.

Alvén tror att de större produktionerna också skickar signaler till unga flickor att de också kan satsa på fotbollen.

– Det är ytterligare ett steg i utvecklingen att unga tjejer kan känna att fotboll kan vara ett framtidsyrke på ett sätt som det inte var tidigare, när det var förbehållet för killar i mångt och mycket.

Det nya tv-avtalet blir en språngbräda, men arbetet med att stärka damfotbollen är inte slut för det.

– Vi kommer att fortsätta lika hårt som tidigare, men förhoppningsvis med lite mer resurser, utveckla fler Hanna Bennison-spelare genom att höja nivån på tränarnas utbildning. Inte enbart på den högsta nivån, kan vi höja utbildningsnivån på tränarna kommer spelarna att få en bättre plattform att stå på.

Viaplay sänder redan från damligorna i England, Tyskland, Danmark och Italien samt utvalda matcher från Spanien.

Viaplay kommer också att visa damernas VM 2023.

Fakta

Så sänds damallsvenskan

• De kommande fem åren sänds alla matcher i damallsvenskan i fotboll i streamingtjänsten Viaplay. Det innebär sju matcher per omgång och 182 matcher totalt per år.

• Varje spelvecka sänds minst två matcher i TV6.

• Matcherna sänds även utanför Sverige till alla nordiska och baltiska länder samt Polen och Nederländerna.

Ingela Ahlberg/TT
Linnéa Engholm/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.