Annons

Danmark kan skriva historia med tre raka guld

Danmark ska försöka skriva handbollshistoria och bli först att vinna tre raka VM-guld på herrsidan.
För Frankrike väntar samtidigt första VM-finalen sedan guldet 2017.
Handboll • Publicerad 28 januari 2023
Stjärnduon Niklas Landin och Mikkel Hansen firar finalplatsen i VM.
Stjärnduon Niklas Landin och Mikkel Hansen firar finalplatsen i VM.Foto: Liselotte Sabroe/TT

Med blågula ögon hade Sverige-Danmark varit en drömfinal i VM, men Frankrike var för starkt i semifinalen mot Blågult.

Om "Les bleus" även kan rubba danskarna i finalen återstår att se, men det går nog att slå fast att de är VM:s två bästa lag som gör upp om guldet sent på söndagskvällen. Både Frankrike och Danmark har gått obesegrade genom hela turneringen.

Annons

– Vi har båda väldigt många bra spelare. Jag vet inte om vi är starkare, men vi är på samma nivå, säger Frankrikes stjärna Dika Mem.

Frankrike tog fyra av fem VM-guld under åren 2009–2017, men sedan dess är det Danmark som har dominerat i världsmästerskapen. Efter guldet på hemmaplan 2019 blev det även finalseger mot Sverige i Egypten två år senare.

Samtidigt har danskarna lyckats med det som förbundskapten Nicolaj Jacobsen benämnt som en "osynlig generationsväxling", där ett par nya spelare får chansen varje gång. Nu i VM till exempel 22-årige Simon Pytlick.

– Jag tycker att Nicolaj hela tiden har haft förmågan att få med två–tre nya spelare till varje mästerskap och de nya unga som kommer tar chansen när de får den, säger stjärnmålvakten Niklas Landin.

Danskarna kan förresten redan jubla över att vara klara för OS i Paris nästa år. Eftersom Frankrike redan är klart för OS, i egenskap av arrangörsland, lägger Danmark beslag på den OS-plats som står på spel i VM oavsett hur det går i finalen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons