De Bruyne skickade Belgien till åttondel

Belgien är klart för åttondelsfinal i fotbolls-EM efter en 2–1-seger mot Danmark inför ett fullsatt Parken. Efter en usel start kom storstjärnan Kevin De Bruyne in i den andra halvleken och visade hur en comeback ska se ut.
Fotboll • Publicerad 17 juni 2021
Belgiens Kevin De Bruyne jublar.
Belgiens Kevin De Bruyne jublar.Foto: Wolfgang Rattay/AP/TT

Danmark chockade Fotbollseuropa genom att ta ledningen mot Belgiens "gyllene generation" redan efter knappa två minuters spel. En försvarsmiss från Jason Denayer gav Yossuf Poulsen möjlighet att skicka in 1–0 vid bortre stolproten.

Chocken var total hos det belgiska laget som fortsatte att ha det kämpigt utan mittfältsesset Kevin De Bruyne, som tillbringade den första halvleken på bänken då han nyligen återhämtat sig från en skada. Danmark fortsatte att rada upp chanser och även efter den hyllningsminut som hölls för landsmannen Christian Eriksen i den tionde minuten.

I halvlek byttes De Bruyne in och den belgiska offensiven vaknade till allt mer. Tio minuter senare låg han till stor del bakom kvitteringen. Och i det avgörande 2–1 målet var det De Bruyne själv som hade sista foten på bollen efter ett fint samarbete med Thorgan och Eden Hazard.

Belgien är i och med segern klart för åttondelsfinal men har en match kvar att spela, mot Finland på måndag. Danmarks chanser att ta sig vidare är mindre, den hänger helt på matchen mot Ryssland, också den på måndag. En seger där, samtidigt som Finland förlorar mot Belgien betyder avancemang för de rödvita.