Davids kamp mot Goliat i Elitloppet

TRAV STOCKHOLM. Scarlet Knight, 4 år, mot Varenne, 7 år. Årets Elitlopp innehåller kampen mellan ”David och Goliat”.
Sport • Publicerad 25 maj 2002
”Goliat” har landat. Världens bästa häst Varenne vann Elitloppet ifjol. Nu är han tillbaka för att upprepa segern. Bild:
”Goliat” har landat. Världens bästa häst Varenne vann Elitloppet ifjol. Nu är han tillbaka för att upprepa segern. Bild:Foto: 

”David” är fyraårige Scarlet Knight – 19 starter, 15 segrar samt 8858222 kronor i prissumma. Segrare i Hambletonian Stakes, Gran Premio Orsi Mangelli och Ulf Thoresens Minneslopp. ”Goliat” är tre år äldre Varenne – 64 starter, 55 segrar, samt 48754203 intjänade kronor. Titelförsvarare i Elitloppet, samt vinnare av bland annat Prix d"Amerique (två gånger), Gran Premio Lotteria (tre gånger), Breeder"s Crown, Olympiatravet (två gånger). Stefan Melander funderade länge. Han vägde fördelar mot nackdelar, satte in sin stjärnhäst Scarlet Knight i alla möjliga situationer som kan uppstå i ett av världens tuffaste travlopp. Och kom fram till: ”Vi startar”. Solvallas Elitloppsboss Klaus Koch jublade, travfansen jublade och på söndag kanske Melander får anledning att jubla. –Jag måste säga att det är lite svårbedömt eftersom Scarlet aldrig har mött dom bästa äldre hästarna. Men han är hård och tuff, och jag är jäkligt spänd på hur det kommer att gå, säger Stefan Melander. Stefan Melander gjorde det omöjliga möjligt förra året när han vann ”Hambletonian stakes” i USA med Scarlet Knight. Att en svensktränad häst ville delta var överraskande – även om hästen är född i USA. Att en svensktränad häst besegrade Nordamerikas bästa treåringar på ”deras villkor” blev idrottshistoria. –Egentligen skulle det inte gå, men Scarlet är ingen vanligt häst, säger Melander och tänker på den fantastiska veckan i augusti förra året. Att Scarlet Knight bara är fyra år och bara gjort 19 starter är inget som bekymrar Melander. –Det är många som har åsikter om det, men de som tycker att han är för ung fattar inte vad de talar om. Amerikanska hästar är ett år före i utvecklingen än de svenska och Scarlet har inte växt många centimeter sen han var två år, påpekar Melander. Efter 15 raka segrar förlorade Scarlet Knight överraskande finalen i Kungapokalen på Åby – mot stallkamraten Gigant Neo. Det gav Melander flera djupa veck i pannan. Men han sken som en sol efter ett träningsjobb inne på Solvalla för tio dagar sedan. –Då kändes Scarlet jättefin och det var då jag bestämde mig för att starta i Elitloppet. Vad tror du om chanserna mot Varenne? –Realistiskt ska det inte gå att slå världens bästa häst. Men jag säger det igen: Scarlet Knight är ingen vanlig häst, säger Melander med klurigt leende. Stefan Melander startar även Super Photo Kosmos i Elitloppet medan sambon Catarina Lundström har med Com Hector.q

Av Stig Lindmark, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.