Annons

Det är inte lätt att vara expert

Författaren Stefan Livstedt har sagt något i stil med att "man är aldrig gammal nog för att inse att man är för ung för att förstå". Det ligger en del i det.
Sport • Publicerad 6 januari 2009

Jag var helt övertygad om att Ifö/Bromölla skulle spela hem det här, men svaret blev Hässleholms IF. Klubben som åkte ur division III i höstas. Klubben som inte tränar innefotboll. Och som aldrig tidigare vunnit Alliansen. Det är inte lätt att vara expert.

Jag utsåg Ifö/Bromölla till vinnareefter åttondelsfinalerna.

Annons

Jag blev än mer övertygad efter semifinalrysaren mot Nosaby IF - matchen som hade allt. 28 minuters dramatik och stor underhållning. Jag lovar, jag kommer aldrig mer att tjata om Janne Hörberg, tvillingarna Andersson eller David Eek. Inte efter den här semifinalen.

Ifö/Bromölla hade stolpe-in i semifinalen.Stolpe-ut i finalen. Så små marginaler är det inomhus.

Det är lätt att tycka synd om Bromölla. De förlorade sin andra raka final och får fortsätta jaga första segern sen 2003.

Men det är bara att ladda om. Daniel Nilsson vet precis vad livet handlar om. Att motta, det är huvudvillkoret för all slags njutning. Precis all. Daniels vänsterslägga tror jag till och med Matte Andersson är imponerad av.

En annan stor spelare är Berat Gjyrevci. Killen som lever och spelar efter mottot att "genom att försöka med det omöjliga så når man högsta graden av det möjliga." Jo, det var Strindberg som sa det.

Och så har man ju Kloker på bänken. "Matte" Andersson, tränaren som tagit Bromölla från fyran till tvåan på tre säsonger. En given kandidat till Årets Idrottsledare och han fanns också på min lista över de tre kandidater som gör upp på Idrottsgalan på Yllan, men eftersom vi lever i en demokrati och resten av juryn inte höll med så vek jag ner mig.

Precis som IFK Hässleholm.Klubben som vunnit den här turneringen fler gånger än någon annan klubb, har valt att bojkotta turneringen sedan några år tillbaka.

Till spelarnas stora besvikelse.

Lillebror HIF har friare tyglar. Ett lag ingen riktigt tog på allvar - och det kostade. Vad vet jag...men det är möjligt att tränaren Emil Andersson förberedde spelarna med att citera Eddie Cantor: "Allt vad vi kan göra är att göra det bästa av var dag."

Det gjorde verkligen Emils pågar. De lämnade stortalangen Anton Persson hemma - men inte blev de sämre av det.

Annons

HIF spelade effektiv fotboll. Vacker fotboll.

Som 3-0-målet mot Mjällby AIF i kvartsfinalen. Anders "Knippet" Karlsson hittade Peter Paulsson på kanten. Paulsson klackade tillbaka bollen - och Knippet drog upp den i krysset. I samma sekund spelade Paulsson till sig en plats i journalistlandslaget.

Knippet är förresten värd ett par egna rader. Killen fyller 36 i år. Han ser ut som 17. En stor vinnarskalle. I en liten kropp. Frågar ni mig så är det fullt logiskt att han fick bli den förste att vinna turneringen med tre olika klubbar.

När vi nu är inne på stora författareså kan jag berätta att August Strindberg har sagt att hela livet är bara omtagningar.

Det ligger en del i det. Åtminstone i Alliansens damklass. Kristianstads DFF prenumerar på segern. De tre senaste åren har klubben lagt beslag på dubbeln. Det som var nytt den här eftermiddagen var att reserverna fick vinna.

För spelarna i ungdomsturneringenär finaldagen i Alliansen som en chockladask. Man njuter av det så länge det varar. När det är slut, så är det.

För många kommer chokladasken tillbaka. Jag tänker på tjejerna i IFK Knislinge. Vi är många som har förälskat oss i klubbens 15-åringar.

I fjol 4-0 i finalen på Åhus IF.

I år 6-0 mot Åsums BK.

Sophie Erlandsson, Linda Lahger, Jenny Gunnarsson, Ida Hansson och alla de andra är tjejer som s-p-e-l-a-r fotboll.

Annons

Jag slår vad om att vi syns igen nästa år.

---

Hetast? Utan tvekan Evelina Grahn. Glimåkratjejen gjorde sex mål när Önnestad besegrades med 8-4. Sex mål i en final. Snacka om att vara bäst när det gäller som mest.

---

Segrar är inte allt. Domarbasen Mats Olsson kom fram och bad mig berömma spelarna - och ledarna - i ungdomsklasserna.

Två utvisningar på 160 matcher. Respekt.

---

Mjällby AIF förlorade semifinalen. Men vann en talang. HIF:s Anton Persson spelar på Listerlandet nästa säsong.

---

Det är fler än jag som uppskattar att innefotbollen avslutar det gamla året - och inleder det nya.

Annons

1 256 löste entré finaldagen. Totalt sågs turneringen av 10 584.

I jultider.

---

Till allra sist.

Nu är det slut på leken.

På torsdag är det allvar.

IFK Kristianstad mot HP Warta.

Vi syns.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons