”Det blir krig”

I eftermiddag är det dags. Det som Vinslövs HK har sett fram emot under hela säsongen har nu blivit verklighet: Det allsvenska kvalet. Och högernian Henrik Grönwall vet vad som väntar. ”Det kommer att bli stentufft, det gäller att vi inte blir gnälliga”, säger han.
Sport • Publicerad 5 april 2014
Viktig pjäs. Henrik Grönwall är en av Vinslövs viktigaste spelare när det allsvenska kvalet inleds i dag.
Viktig pjäs. Henrik Grönwall är en av Vinslövs viktigaste spelare när det allsvenska kvalet inleds i dag.Foto: 

I dag klockan 16.00 är det avkast mellan Vinslövs HK och HK Eskil.

Två klubbar som agerar lillebror i respektive handbollsregion.

Vinslöv i Kristianstadregionen och Eskil i Eskilstunaditon. Nu siktar båda på att ta klivet upp i landets näst högsta serie.

– Eskil är favoriter, de har varit uppe i allsvenskan förr och har ett par spelare med rutin från elitserien, bland annat tvillingbröderna Mikael och Daniel Johansson, säger Vinslövs högernia Henrik Grönwall.

Vinslöv har hemmamatch i eftermiddag och returen spelas nästa lördag i Eskilstuna – den sammanlagda vinnaren i dubbelmötet får sedan möta RP Linköping i ett direkt avgörande kval i bäst av tre matcher.

Om Vinslövs dröm om allsvenskt spel ska bli verklighet krävs det alltså att man tar sig över två hinder.

– Vi är som bäst när vi slår ur underläge, chansen finns att vi skräller till och går upp i allsvenskan, säger Grönwall.

Hur är kvalformen?

– Känslan är bra. Vi har inga skador eller sjukdomar så förutsättningarna är så bra de kan vara.

I sista seriematchen kom gamle räven Andrija Adzic in och smällde dit sex bollar och kanske kan han bli Vinslövs stora kvaljoker.

– Han är vårt lilla ess i rockärmen. Han kommer in när eller om vi andra kör fast. Och han kan fortfarande när han är på rätt humör, jag har faktiskt svårt att förstå mig på honom, han får allting att se så lätt ut när han presterar på sin nivå.

Din egen form då?

– Vi avslutade ju serien med att förlora stort mot Anderstorp och då kände man sig inte jättehet direkt. Men den matchen är glömd och nu gäller det att vi hitar vår högstanivå i de här matcherna.

Vad väntar du dig för typ av match?

– Det kommer att bli krig. Eskil gillar att smälla på och kan grisa rätt bra. För vår del gäller det att stå upp hela matchen och inte bli gnälliga om det skulle smälla.

Grönwall får själv dra ett ganska tungt lass på sin position då han är den ende vänsterhänte niometersspelaren i laget.

– Men det brukar funka rätt bra, säger Grönwall, som har lite svårt att plocka fram sina egna styrkor som handbollsspelare.

– Det är inte så lätt. Mitt skott är inget vidare men däremot är jag lite vassare på genombrott. Jag är väl en hyfsad tvåvägsspelare, säger han med lite tvekan i rösten.

Men bra tvåvägsspelare ska man väl inte underskatta i dagens handboll?

– Nä, det är sant. Och om man som oss gillar att trycka direkt i anfallen så funkar ju inte det om man ska byta tre man i anfall/försvar.

– Dessutom är det extra viktigt att kunna göra det i såna här matcher där varje mål är så oerhört viktigt.

Till sist. Tror du på publikfest i Furutorpshallen i eftermiddag?

– Jag hoppas att de sluter upp, de brukar göra det när det är viktiga matcher. Och det är alltid roligare att spela när det är bra drag på läktaren.

Maria Sällberg
Marcus Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.