Annons

”Det handlar om att ta tre poäng, inget annat”

FOTBOLL Det är inte hit han tar familjen på semester. Eller till någon annan av de grå städerna han sett borta i det dystra Östeuropa. Det är snabbt in och lika fort ut med landslaget – med uppdraget: –Det handlar om tre poäng, inget annat, säger Patrik Andersson.
Sport • Publicerad 28 mars 2001
Fotbollslandslagets lagkapten Patrik Andersson fick skriva autografer utanför hotellet i Moldavien. Bild: SCANPIX
Fotbollslandslagets lagkapten Patrik Andersson fick skriva autografer utanför hotellet i Moldavien. Bild: SCANPIXFoto: Populär överallt.

Patrik, 30, gör sin 86:e landskamp på den ursäkt till arena som heter Stadio Republican när fotbollslandslaget möter Moldavien i VM-kvalet på onsdag kväll.

Han har inte varit i Chisinau förut.

Annons

Han tänker inte åka hit igen om det inte är för att yrkesutövningen kräver det.

–Nädu, helt klart inte, säger Patrik och ruskar överkroppen som för att bli kvitt en rysning. Men Patrik Andersson känner ändå igen sig, för grått är grått, slitet är slitet, fattigt är fattigt oavsett vad det står på namnskyltarna. Chisinau den här gången.

Förr har vistelseorterna hetat Chorzow, Minsk, Burgas, Bratislava, Sofia, Tallinn eller Riga.

Han har varit där också.

Landslagskaptenen har rensat undan farliga bollar i landslagets samtliga nio VM- eller EM-kval i det gamla östblocket sedan 1993. Mot Azerbajdzjan, Slovakien, Vitryssland, Ungern, Polen, Bulgarien, Estland och Lettland.

Inte direkt länder som dominerar i en resebroschyr och får folk att jaga restresor– men fotbollsnationer som passat honom och landslaget ytterst väl. Med Patrik som mittback har landslaget vunnit sex, spelat två oavgjorda och bara förlorat en kvalmatch i öst. Förlusten (0–1) kom mot Budapest för snart sex år sedan. Minnesbilderna är samlade från de poänggivande nedslagen borta i österled.

–I de flesta fall har vi varit i bra form när vi mött de här lagen. Vi har gjort det man ska göra. Det har inte varit några större fotbollsfester, snarare ett resultatbetonat spel.

–Vi har dominerat alla de här matcherna bortsett från den första halvleken mot Vitryssland. Då var vi illa ute, men det vände i andra, när dom sprungit slut på sig, säger Patrik. Förr hette det att det alltid var besvärligt att krångla sig över järnridån, ännu värre att väl där få något uträttat och något av värde med sig tillbaka. Nu verkar det som om borta oftast är att föredra för det svenska fotbollslandslaget.

Oavsett var – så länge det går bra.

Skitspel och seger är alltid okej utanför men inte på Råsunda och Ullevi – där det också handlar om att ge biljettbetalande eller TV-tittande svenska fans underhållning som bonus ovanpå poängen.

Annons

Patrik Andersson håller delvis med.

–Det är klart att vi vill dominera och spela bra. Men målet är alltid att ta tre poäng. Svenska lag kommer alltid att leva med stämpeln. Vi spelar vårt spel på ett sätt som vi alltid varit framgångsrika i. –Man måste också sätta underhållningskravet i paritet med vilket lag vi har. Samtidigt förstår jag om folk blir missnöjda om vi inte spelar bra fotboll. Inför mötet med Moldavien härskar dock helt och hållet tesen att ändamålet helgar medlen.

–Vi ska ta tre poäng här, hur vi gör det spelar mindre roll, säger Patrik Andersson skarpt.

Det kanske blir – och ger sig – lättare så för en svensk landslagsman i fotboll. Oavsett tid, förbundskapten och landet han för tillfället befinner sig i.

Av Henrik Skiöld, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons