Det lutar åt konstgräs på Idrottsplatsen

Bygget av Kristianstad Arena innebär att Idrottsplatsen troligtvis får konstgräs redan under 2008.
Sport • Publicerad 18 februari 2008
Redo för konstgräs Här på Kristianstads IP:s B-plan ska konstgräs anläggas. Bild: Tommy Svensson
Redo för konstgräs Här på Kristianstads IP:s B-plan ska konstgräs anläggas. Bild: Tommy SvenssonFoto: 

- Får vi plats med en konstgräsplan där B-planen ligger idag så talar mycket för att vi kommer att anlägga en konstgräsplan där, säger Sven Nilsson (c), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

I augusti kommer den nya stadsdelsparken vid Karlavägen och Idrottsplatsen att anläggas. En stadsdelspark som även fungerar som en gång- och cykelförbindelse från centrum till Björket. I parken anläggs också en ny lekplats.

- Det är en ersättning för den lekplats som idag ligger framför Idrottshallen, och har varit ett önskemål från boendegruppen på Söder, berättar projektledaren Anders Magnusson.

Det innebär i sin tur att B-planen på Idrottsplatsen måste läggas om. Då är frågan.

Konstgräs eller inte?

- Det verkar fullständigt idiotiskt att vrida planen, för att sedan så om med vanligt gräs. Framför allt när fotbollsföreningarna i kommunen skriker efter en konstgräsplan, säger Ronnie Larsson, vice ordförande i Kristianstads FF.

Sven Nilsson håller med.

- Men vi är osäkra på om en konstgräsplan ryms inom befintligt område. Man måste ha ytor vid sidan av planen där det går att lägga snö och annat. Men vi håller på och tittar på det.

Politikerna har diskuterat en konstgräsplan under många år men pengarna har alltid dribblats bort.

Men ska man tro Sven Nilsson så är konstgräs överst på investeringslistan.

- Vi kommer att fatta ett beslut redan i slutet av den här månaden.

Ronnie Larsson är försiktigt positiv.

- Någon har sagt att den här gången så ligger bollen på straffpunkten. Jag menar...ska man nu ändå lägga om B-planen så vore det märkligt om man använde gräsfrö istället för konstgräs.

Under tiden planen vrids och läggs om kommer KFF att tappa träningstimmar.

- Men jag är övertygad om att vi kan hitta lösningar som fungerar. Konstgräs är så pass viktigt, säger Ronnie Larsson, och berättar att samtliga klubbar i den södra division II-serien har tillgång till konstgräs. Alla utom KFF och IFK Hässleholm.

Vill det sig riktigt väl så kan Kristianstad kommun gå från noll till två konstgräsplaner på väldigt kort tid. Kristianstad BoIS - sammanslagningen mellan KIS och KBI - för nämligen samtal med kommunen om en konstgräsplan ute på Björkvallen.

- Diskussionerna går framåt, sakta men säkert, berättar Michael Englesson, och fortsätter:

- I förra veckan genomfördes geotekniska undersökningar av Björkvallens grusplan för att se om projektet överhuvudtaget är genomförbart.

Och vad kom den undersökningen fram till?

- Det är inte klart. Det tar cirka 14 dagar att analysera jordproverna.

Förutom A och B-lag har Kristianstad BoIS tolv åldersgrupper i träning. Lag som slåss om en gräsplan.

- Vi har för få ytor, och vi måste komma fram till en lösning. Konstgräs på grusplanen är ett alternativ.

Hur ska den finansieras?

- Vi kan tänka oss en lösning med blandad ekonomi. Förutom olika bidrag som finns att söka så pratar vi med Kristianstad Sparbank om ett lån, säger Englesson.

Patric Nilsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.